11 mai 2021 | 07:19

Ce sunt evenimentele sportive și culturale ”de test”, în România: când au loc și cine va putea participa

ACTUALITATE
Ce sunt evenimentele sportive și culturale ”de test”, în România: când au loc și cine va putea participa

În contextul scăderii semnificative a numărului de cazuri de Covid-19 în România, autoritățile au început să cocheteze cu deschiderea accesului la evenimente, cu câteva condiții importante. În prima fază, vor avea loc doar ”evenimente de test”.

Starea de alertă s-a prelungit în România, începând cu această săptămână. Spre deosebire de ultimul an, însă, de acum înainte, se permite organizarea unor evenimente de test. În cadrul acestora, sportive sau cultural/artistice, se va depăși capacitatea de ocupare de 50%. Condiția principală de participare la un astfel de evenimente este să fii vaccinat, să ai un test negativ de Covid-19 sau să te fi vindecat de infecția cu noul coronavirus. „Nu împărțim populația în vaccinată sau nevaccinată. Nu vrei să te vaccinezi, te testezi”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

În timp ce pelerinajele religioase din România s-au desfășurat nestingherit în ultimul an, cu mii de oameni și cu încălcarea majorității regulilor de distanțarea socială, de acum, au redevenit legale. În acest fel, cetățenii îngrijorați de pandemiei nu vor mai avea ce să reproșeze înalților prelați bisericești.

În același timp, din păcate, o altă regulă rămâne în picioare. Guvernul a decis menținerea interdicției desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private. Se menține inderdicția organizării de nunți și botezuri în spații închise sau deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi. Astfel, dacă sperai că scăderea cazurilor îți va permite în sfârșit să faci o nuntă în condiții civilizate, te-ai înșelat amarnic.

În ceea ce privește regulile de desfășurare ale evenimentelor sportive pilot sau de test, acestea sunt următoarele:
  • competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor, doar ca evenimente test/pilot cu aprobarea CNSU pe baza propunerii Ministerului Tineretului și Sportului și cu avizul Ministerului Sănătății, participarea fiind permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, se află în perioada cuprinsă între a 15 și a 90 a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau prezintă rezultatul unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore, sau a unui test antigen în condițiile stabilite prin metodologia aprobată prin ordin comun al Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Sănătății.

Pentru evenimentele cultural/artistice pilot există următoarele restricții:

  • activitatea cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, se poate desfășura cu participarea publicului peste 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar ca evenimente test/pilot cu aprobarea CNSU pe baza propunerii Ministerului Culturii și cu avizul Ministerului Sănătății, participarea fiind permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, se află în perioada cuprinsă între a 15 și a 90 a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, în condițiile stabilite prin metodologia aprobată prin ordin comun al Ministerului Culturii și Ministerului Sănătății.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele