Ceasurile inteligente îți pot prezice rezultatele testelor de sânge. Ce înseamnă asta pentru viitorul diagnosticării
Uneori, ceasurile inteligente au salvat vieți, dar se pare că pot prezice și rezultatele analizelor de sânge, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Duke și de la Școala de Medicină a Universității Stanford.
Mulțumită parțial învățării automate, cercetătorii spun că dispozitivele dau date despre ritmul cardiac, temperatura corpului și activitatea zilnică, ce pot fi utilizate pentru a semnaliza semnele timpurii ale unor afecțiuni, precum și pentru a prezice rezultatele testelor clinice de sânge.
Studiul, care a fost publicat în Nature Medicine, observă că smart watch-urile pot ajuta la semnalarea modificărilor numărului de celule roșii din sânge, deshidratare, anemie și chiar unele boli.
Pur și simplu, scopul studiului a fost de a vedea cum datele pe termen lung și continue colectate de la ceasuri smart s-au comparat cu schimbările observate la testele de sânge. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au urmărit 54 de pacienți timp de mai mult de trei ani, cu un ceas inteligent Intel Basis, care a măsurat ritmul cardiac, numărul de pași, temperatura corpului și activitatea electrodermică.
Acești participanți au avut, de asemenea, vizite clinice regulate pentru a colecta date despre ritmul cardiac, numărul de celule roșii și albe din sânge, nivelurile de oxigen din sânge, nivelurile de glucoză și alți indicatori, prin mijloace tradiționale (de exemplu, monitoarele de ritm cardiac și testele de sânge).
Ceasurile inteligente pot să-ți dea un diagnostic înainte de analize
Rezultatele au indicat faptul că anumite combinații de valori ar putea oferi informații despre testele de sânge specifice. Unul dintre cazuri a fost că cercetătorii au descoperit că producția electrodermică scăzută sau mai puțină transpirație înseamnă că un pacient este deshidratat în mod constant. De asemenea, au descoperit că creșterea susținută a temperaturii corpului, atunci când este asociată cu o scădere a mișcării, a indicat o boală – un rezultat care a fost coroborat cu un număr mai mare de celule albe din sânge la testele de sânge.
S-au constatat, de asemenea, că modificările ritmului cardiac prevăd fluctuațiile oxigenării sângelui. Între timp, o activitate mai scăzută atunci când este asociată cu o frecvență cardiacă mai mare a fost, de asemenea, indicativă a anemiei.
Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că există și limitări. În timp ce dispozitivele portabile pot colecta o mulțime de date, multe dintre ele nu sunt suficient de specifice pentru a prezice cu precizie numărul de celule roșii sau albe din sânge. Valori precum ritmul cardiac, temperatura corpului, activitatea fizică și nivelurile de oxigen nu sunt, de asemenea, suficiente pentru a diagnostica cu exactitate ce boală ai putea avea.
Totuși, acestea sunt rezultate impresionante, cu unele implicații mari. Deși vor trebui făcute mai multe studii, există potențialul că datele pe termen lung ar putea ajuta medicii la stabilirea tratamentului în situații de urgență. În loc să fie nevoie să aștepte rezultatele de laborator pentru o intervenție chirurgicală urgentă, teoretic, un medic ar putea suplimenta testarea cu datele tale, pentru a încerca să stabilească ce se întâmplă.
„Există o variație circadiană (zilnică) a ritmului cardiac și a temperaturii corpului, dar aceste măsurători unice în clinici nu surprind acea variație naturală”, a declarat Jessilyn Dunn, profesor asistent de inginerie biomedicală la Duke, într-un comunicat. „Dar dispozitivele precum smartwatch-urile sau Fitbit-urile au capacitatea de a urmări aceste măsurători și modificări naturale pe o perioadă lungă de timp și de a identifica când există variații, față de acea linie de bază naturală”.
Desigur, smartwatch-urile nu înlocuiesc nicidecum doctorii
Acest avantaj al ceasurilor smart este unul pe care oamenii de știință și cercetătorii îl cunosc foarte bine. Mulți cercetători în timpul pandemiei au lansat studii pentru a vedea dacă ceasurile inteligente pot detecta cazuri de Covid-19. Rezultatele acestor studii încă sunt observate, dar există motive să credem că smart watch-urile ar putea juca un rol în a afla cum să facem față pandemiilor viitoare.
Din punct de vedere tehnologic, vedem, de asemenea, companii precum Apple, Samsung și Fitbit care cercetează funcții avansate de sănătate dincolo de ECG-uri autorizate de FDA. De exemplu, atât Apple, cât și Samsung s-a zvonit că cercetează modalități neinvazive de a măsura nivelul glicemiei cu ceasurile lor inteligente de ultimă generație. În mod similar, Fitbit cercetează cum să detecteze apneea.
„Cred că acesta este doar începutul”, a declarat într-un comunicat de presă coautorul studiului, Michael Snyder, președinte și profesor de genetică la Universitatea de Medicină din Stanford. „Dispozitivele devin mult mai sensibile și cu mult mai multe capabilități. Pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze, oamenii vor fi mai bine echipați, pentru a înțelege ce se întâmplă cu propria lor sănătate în timp real, doar prin dispozitivele lor de la încheietura mâinii”.
Există încă obstacole majore de eliminat înainte de un viitor în care oricine se poate diagnostic doar prin încheietura mâinii. Este nevoie de mult mai multe cercetări clinice, iar funcțiile avansate vor necesita cel puțin autorizarea FDA, înainte ca acestea să poată fi utilizate de public. În plus, pentru a fi clar, smart watch-urile nu vor înlocui niciodată necesitatea medicilor și a altor profesioniști din domeniul medical. Chiar și așa, astfel de cercetări sunt incredibil de promițătoare.