07 mai 2021 | 13:00

Hackerii au pătruns în sistemul unei mașini Tesla printr-o dronă. Care sunt riscurile unui software vulnerabil

ACTUALITATE
Hackerii au pătruns în sistemul unei mașini Tesla printr-o dronă. Care sunt riscurile unui software vulnerabil

Câțiva cercetători din domeniul securității au descoperit o vulnerabilitate șocantă în securitatea software-ului Tesla. Această descoperire le-a permis să acceseze și să controleze software-ul mașinii de la depărtare.

Echipa a descoperit că ar putea să deturneze sistemul de infotainment pe ecranul touchscreen, pentru a testa diferite setări de conducere, să mute scaunul și, cel mai periculos, să deblocheze și să deschidă ușile și portbagajul mașinii de la depărtare, potrivit Interesting Engineering. Toate acestea prin deplasarea unei drone, emițând un semnal WiFi care exploata una dintre componentele mașinii.

Din fericire, cei doi hackeri au avut intenții bune de această dată. Interesant Engineering remarcă faptul că au ajuns deja la Tesla și i-au dat producătorului auto timp să-și remedieze lacunele de securitate, înainte de a face publice descoperirile lor.

Chiar dacă Tesla a reparat aceste aspecte, hackingul reprezintă în continuare o amenințare pentru alți producători de automobile care utilizează aceeași componentă vulnerabilă.

Un hacker mai puțin binevoitor ar putea folosi la fel de ușor aceste trucuri pentru a prelua controlul asupra unei mașini, chiar dacă nu este o Tesla, și să transforme mașina respectivă într-o cale care oferă hackerilor controlul și asupra altor vehicule din apropiere. Iar aceste demersuri ar fi foarte periculoase, chiar amenințând viața șoferilor și pasagerilor.

Hackerii au dat lovitura anului: acces la peste 150.000 camere video, printre care și unele ale Tesla

Atacurile cibernetice s-au înmulțit simțitor în ultima perioadă, când activitatea majorității companiilor și instituțiilor s-a mutat în mediul online. Hackerii au prins oportunitatea și dau lovitură după lovitură. Cea mai recentă, însă, îți va provoca fiori pe șirea spinării, arătând cât de fragil este sistemul în fața unor persoane cu intenții rele.

Un grup de hackeri susține că a pătruns recent în rețelele companiei de supraveghere bazate pe cloud, Verkada, un startup din Silicon Valley care vinde și administrează sisteme de securitate către mii de organizații din Statele Unite ale Americii.

Astfel, atacatorii au reușit să aibă acces la 150.000 de camere video, cu ajutorul cărora pot „spiona” ceea ce se întâmplă în anumite organizații, inclusiv în instituții publice sau chiar spitale, școli și închisori.