Tesla, în luptă cu hackerii: de ce vor utilizatorii să-și modifice mașinile, ”din soft”

Tesla, în luptă cu hackerii: de ce vor utilizatorii să-și modifice mașinile, ”din soft”

Tesla se află într-o competiție permanentă cu hackerii și, implicit, cu clienții care apelează la respectivii hackeri pentru a-și modifica autoturismul electric.

Fiecare autoturism Tesla este oferit în mai multe variante de motorizare, baterii incorporate și nu numai. O parte dintre upgrade-urile de la o versiune la alta a mașinii electrice pot fi deblocate din software. Vorbim de limitări ale sistemului de operare pe care oficialii Tesla ți le elimină contra câtorva mii de dolari. În aceste condiții, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul posesorii de Tesla ajung să apeleze la hackeri pentru a debloca aceeași funcționalitate la 10% din preț.

Se pare însă că modificările făcute de hackeri pot fi suprascrise prin cel mai recent update automat de firmware. Aceasta a fost experiența mai multor posesori de Tesla Model 3, după cum poți citi pe acest forum de pe Reddit. Un mod Ingenext a fost redus la zero fără niciun fel de intervenție din partea utilizatorilor. Ca referință, respectiva modificare de firmware îți debloca 50 de cai putere în plus la mașină și sistemul Drive Mode.

Dacă vrei să-ți modifici din nou mașina prin conectarea unui artificiu hardware, după instalarea celei mai noi versiuni de firmware de la Tesla, rămâne pe ecran cu mesajul ”incompatible vehicle modification detected”(modificare incompatibilă a autovehiculului depistată), atât în deplasare, cât și în momentele în care mașina stă pe loc.

Cu alte cuvinte, ajunge să nu mai fie o afacere atât de bună să-ți deblochezi funcții la Tesla prin modificări de software realizate în confortul căminului. Alternativa este să plătești nu mai puțin de 2000 de dolari la Tesla pentru Acceleration Boost, de exemplu. Acesta din urmă este detaliul care îți adaugă 50 de cai putere la motor.

De partea cealaltă a baricadei, cei de la Ingenext sunt optimiști că nu ar trebui să dureze mai mult de două săptămâni până când deblochează funcțiile blocate de Tesla printr-o actualizare proprie la software-ul de modificare a mașinii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: