Hackerii au dat lovitura anului: acces la peste 150.000 camere video, printre care și unele ale Tesla

Hackerii au dat lovitura anului: acces la peste 150.000 camere video, printre care și unele ale Tesla

Atacurile cibernetice s-au înmulțit simțitor în ultima perioadă, când activitatea majorității companiilor și instituțiilor s-a mutat în mediul online. Hackerii au prins oportunitatea și dau lovitură după lovitură. Cea mai recentă, însă, îți va provoca fiori pe șirea spinării, arătând cât de fragil este sistemul în fața unor persoane cu intenții rele.

Un grup de hackeri susține că a pătruns recent în rețelele companiei de supraveghere bazate pe cloud, Verkada, o startup din Silicon Valley care vinde și administrează sisteme de securitate către mii de organizații din Statele Unite ale Americii.

Hackerii au date importante din spatele ușilor închise

Astfel, atacatorii au reușit să aibă acces la 150.000 de camere video, cu ajutorul cărora pot „spiona” ceea ce se întâmplă în anumite organizații, inclusiv în instituții publice sau chiar spitale, școli și închisori.

Hackerii susțin că au descărcat cantități mari de date și că au asistat la incidente confidențiale private care au avut loc „în spatele ușilor închise”, în numeroasele instituții pe care au spionat. Fenomenul a ajuns în atenția publică marți, după o simplă postare pe Twitter. Un utilizator cu numele de „Tillie” a postat imagini presupus a fi obținute prin metodă spionajului.

„V-ați întrebat vreodată cum arată un depozit @Tesla?” spuse hackerul, afișând o imagine a ceea ce părea a fi o instalație industrială.

Blomberg dezvăluie că grupul de hackeri, cunoscut drept „Arson Cats”, nu a avut bătăi de cap în a sparge Verkada. Ba chiar a fost o joacă de copii, hackerii găsind o portiță deschisă către sistem. Ei ar fi găsit o parolă și un nume de utilizator asociate unui cont administrativ ce avea acces la sistem, care au fost expuse public pe internet.

Deși chiar și hackerii au recunoscut că au intrat în sistem printr-o breșă de securitate incredibil de ușor de accesat, Verkada încă face investigații cu privire la fenomen și la amploarea lui.

Reprezentanții Verkada au anunțat că au luat deja măsuri și au suspendat conturile interne de administratori, conform The Verge.

„Am dezactivat toate conturile de administrator intern pentru a preveni orice acces neautorizat. Echipa noastră de securitate internă și o firmă de securitate externă investighează amploarea și domeniul de aplicare al acestei probleme și am notificat forțele de ordine”, a transmis compania.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: