COVID-19: Ipoteză clară de la Harvard – virusul a ieșit din laborator
În ciuda faptului că o echipă de anchetatori ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a decis că este „extrem de puțin probabil” ca Sars-CoV-2 care provoacă boala COVID-19 să fi fost eliberat accidental dintr-un laborator de cercetare din China, ideea continuă să persiste.
În special, șeful OMS a declarat luna trecută că a rămas neconvins de anchetă. Mai ales că anchetatorilor le era dificil să acceseze orice date brute și a sugerat că ipoteza că virusul a fost scăpat din laborator justifică o atenție suplimentară.
COVID-19 ar fi început într-un laborator, potrivit Harvard
Acum, Broad Institute of MIT și cercetătoarea de la Harvard, Alina Chan, au declarat pentru Slate că sunt de acord cu această ipoteză. Deși nu spune că asta s-a întâmplat cu siguranță, ea sugerează că merită să aruncăm o privire mai atentă asupra a ceea ce consideră că este o explicație plauzibilă a modului în care a început pandemia COVID-19.
„În Wuhan, au existat versiuni timpurii ale virusului care nu păreau să treacă prin piața Wuhan Huanan”, a declarat Chan, care a susținut de multă vreme ipoteza scurgerilor din laborator. „Vreau să fiu foarte clară că încă cred că comerțul cu animale sălbatice este un scenariu plauzibil”, a adăugat ea.
Însă tot cercetătoarea spune că este esențial să avem o investigație reală, una credibilă, care să nu aibă influență politică. Astfel, com afla dacă acest virus ar fi putut proveni dintr-un laborator sau din comerțul cu animale sălbatice.
Principala problemă din poveștile despre originea coronavirusului, a susținut Chan, este că este greu de explicat modul în care un coronavirus care ar fi putut apărea din peșterile de lilieci la sute de kilometri distanță și-a făcut drum spre Wuhan.
Dar Institutul de Virologie Wuhan a avut un program în care oamenii de știință ar fi călătorit pentru a colecta probe pentru analiză în laborator, a adăugat Chan. Având în vedere că institutul studia atunci o rudă genetică apropiată a coronavirusului, consideră că merită să fie cercetată această coincidență.
Laboratoarele „din întreaga lume au probleme de siguranță și nu este clar câte accidente de acest gen există pe an”, a declarat Chan pentru Slate.