”Iute la vorbă și încet la pricepere”: banii pentru cadrele medicale din prima linie, subiect de dezbateri
În cazul în care ți-a fost dor de show-urile de la nivel guvernamental, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, s-a luat la harță pe Facebook cu liderul PSD, Marcel Ciolacu.
În această perioadă, există o presiune foarte mare pe ministrul Muncii. PSD a anunțat că va depune o moțiune simplă împotriva ministrului Turcan. În plus, Ciolacu a acuzat-o pe Facebook că nu știe ce votează. „Raluca Turcan nu ratează nicio zi pentru a se face de râs! Astăzi ne-a povestit cum va face un proiect care să ofere sprijin pentru familiile medicilor care au decedat de coronavirus. E clar! Doamna Turcan habar nu are nici măcar ce legi a votat.
Da, dna Turcan, acum fix un an, în aprilie, aţi votat legea PSD prin care familiile medicilor care au pierdut lupta cu virusul să primească o pensie de urmaş egală cu 75% din salariul cadrului medical respectiv. În loc să vă faceţi de râs prin conferinţe, mai bine aţi aplica legea deja votată şi promulgată, dna Turcan”, a scris Ciolacu pe Facebook.
De la un ton aproape civilizat, șeful social democraților a deviat rapid către ofense fără perdea. „Un ministru catastrofă! Asta sunteţi! Nu ştiţi nici ce votaţi. Nu ştiţi nici ce vorbiţi. Nu înţelegeţi nimic. Nu vă pricepeţi la nimic. Plecaţi urgent acasă! P.S. Şi pentru acest motiv, dar şi pentru multe altele, vom depune moţiune simplă împotriva ministrului Muncii! Trebuie să plecaţi acasă! Demisă, dacă nu vă daţi seama singură de ce trebuie neapărat să plecaţi”, a postat Ciolacu pe cea mai mare rețea de socializare.
Reacția ministrului Muncii nu a întârziat să apară, tot pe Facebook, tot cu ofense. „Marele lider PSD se dovedeşte iute la vorbă şi încet la pricepere. (…) Anunţul meu de astăzi reprezintă o ordonanţă de urgenţă pentru cadrele medicale, adică o modificare şi o completare a legii nr. 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19.
Proiectul clarifică aspecte referitoare la sursa de finanţare a pensiei de urmaş, a ajutorului suplimentar acordat familiei care a suportat cheltuielile pricinuite de decesul personalului medical care a participat la acţiuni medicale împotriva COVID-19 şi a ajutorului lunar acordat părinţilor, în condiţiile în care decedatul era singurul întreţinător al părinţilor săi”, a precizat Raluca Turcan, într-o postare pe Facebook.
În final, important este că acele cadre medicale vor vedea în sfârșit niște bani de la statul român, după efortul din ultimul an. În plus, pe lista beneficiarilor vor fi trecute și cadrele militare. „Proiectul guvernului introduce şi cadrele militare care au efectuat misiuni de transport persoane cu COVID, personal medical din structurile DSU, din cadrul MAI, precum şi unele clarificări referitoare la dreptul la pensia de urmaş care reprezintă 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut de personalul medical prevăzut la art. 2 alin. (1) la data decesului, de care urmează să beneficieze copiii până la împlinirea vârstei de 16 ani, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, respectiv pe toată durata invalidităţii de orice grad, ivită anterior vârstelor menţionate.
Se elimină şi confuzia din actuala lege referitoare la faptul că fiecare părinte va beneficia de un ajutor lunar în cuantum de 50% din nivelul pensiei de urmaş, stabilit potrivit legii. Precizarea se referă la faptul că ajutorul stabilit potrivit legii se acordă ambilor părinţi şi nu un cuantum de 50% pentru fiecare părinte”, mai argumentează ministrul Muncii.