Ce e NFT și cum au ajuns să facă senzație în lumea criptomonedelor ca Bitcoin
Non Fungible Token (NFT) este un jeton criptografic de pe blockchain care reprezintă un tip unic de activ.
Ar putea fi jeton utilitar, jeton de securitate, activele lor digitale și clasificate evoluează împreună cu tehnologia de criptare și blockchain. Deoarece NFT-urile nu sunt interschimbabile, ele pot acționa ca dovadă a autenticității și a proprietății în domeniul digital.
Înseamnă mai mult sau mai puțin că este unic și nu poate fi înlocuit cu altceva. De exemplu, un bitcoin este fungibil – schimbi unul cu alt bitcoin și vei avea exact același lucru. Cu toate acestea, un card de tranzacționare unic nu este fungibil. Dacă l-ai schimbat cu un alt card, ai avea ceva complet diferit.
Ai renunțat la un Squirtle și ai obținut un Honus Wagner T206 din 1909, pe care StadiumTalk îl numește „Mona Lisa a cărților de baseball”.
Cum funcționează un NFT?
La un nivel foarte ridicat, majoritatea NFT-urilor fac parte din blockchain-ul Ethereum. Ethereum este o criptomonedă, cum ar fi Bitcoin sau Dogecoin, dar blockchain-ul său acceptă și aceste NFT-uri, care stochează informații suplimentare care le fac să funcționeze diferit de, să zicem, o monedă ETH. Este demn de remarcat faptul că alte blockchains își pot implementa propriile versiuni de NFT-uri.
NFT-urile pot fi cu adevărat orice digital (cum ar fi desene, muzică, creierul tău descărcat și transformat într-un AI), dar o mare parte din entuziasmul actual este în jurul utilizării tehnologiei pentru a vinde artă digitală.
Precum cel care a plătit aproape 390.000 de dolari pentru un videoclip de 50 de secunde de Grimes sau persoana care a plătit 6,6 milioane de dolari pentru un videoclip de Beeple. De fapt, una dintre piesele lui Beeple este licitată la Christie’s.
Poți copia un fișier digital de câte ori dorești, inclusiv arta inclusă în NFT.
Dar NFT-urile sunt concepute pentru a-ți oferi ceva ce nu poate fi copiat: proprietatea asupra operei (deși artistul poate păstra în continuare drepturile de autor și drepturile de reproducere, la fel ca în cazul lucrărilor de artă fizică). Pentru a spune acest lucru în termeni de colecționare de artă fizică: oricine poate cumpăra un tipar Monet. Dar o singură persoană poate deține originalul.
De asemenea, dacă aș obține un Monet, aș putea să-l apreciez ca un obiect fizic. Cu arta digitală, o copie este literalmente la fel de bună ca originalul. Dacă ești artist, s-ar putea să te intereseze NFT-urile, deoarece îți oferă o modalitate de a vinde lucrări pentru care altfel s-ar putea să nu existe o piață prea mare.
Dacă îți vine o idee foarte grozavă de autocolant digital, ce vei face? Să-l vinzi pe App Store iMessage? În niciun caz.
Poți sprijini artiștii care-ți plac dacă cumperi artă digitală
De asemenea, NFT-urile au o funcție pe care o poți activa, care îți va plăti un procent de fiecare dată când NFT-ul este vândut, asigurându-te că, dacă munca ta devine foarte populară și are o valoare mare, vei vedea unele dintre beneficiile respective.
Unul dintre avantajele evidente ale cumpărării de artă este că îți permite să sprijini financiar artiștii care-ți plac. Cumpărarea unui NFT îți oferă, de obicei, câteva drepturi de utilizare de bază, cum ar fi posibilitatea de a posta imaginea online sau de a o seta ca imagine de profil.
NFT-urile pot funcționa ca orice alt activ speculativ, de unde îl cumperi și speri că valoarea acestuia crește într-o zi, astfel încât să o poți vinde cu profit.
În sensul plictisitor, tehnic, fiecare NFT este un simbol unic pe blockchain. Dar, deși ar putea fi ca un Van Gogh, unde există o singură versiune reală definitivă, ar putea fi și ca o carte de tranzacționare, unde există 50 sau sute de exemplare numerotate ale aceleiași opere de artă.
Cine ar plăti sute de mii de dolari pentru ceea ce echivalează practic cu un card de tranzacționare? Ei bine, asta face parte din ceea ce face NFT-urile atât de dezordonate. Unii oameni le tratează ca și cum ar fi viitorul colecționării de artă plastică (a se citi: ca loc de joacă pentru bogați), iar unii oameni le tratează ca pe cărțile Pokémon (unde sunt accesibile oamenilor normali, dar și un loc de joacă pentru cei bogați).
Spre exemplu, s-au vândut videoclipuri NFT, care sunt doar clipuri dintr-un videoclip pe care îl poți viziona pe YouTube oricând vrei, cu până la 20.000 de dolari.
Ce personalități au vândut NFT-uri
Printre personalitățile care au mai vândut NFT-uri, se numără și Logan Paul, un celebru youtuber American, Mike Shinoda de la Linkin Park, DJ-ul deadmau5, actorul Canadian William Shatner și lista poate continua.
Au existat câteva încercări de conectare a NFT-urilor la obiecte din lumea reală, adesea ca un fel de metodă de verificare. Nike a brevetat spre exemplu o metodă de verificare a autenticității adidașilor folosind un sistem NFT, pe care îl numește CryptoKicks.
Există mai multe piețe care au apărut în jurul NFT-urilor, care permit oamenilor să cumpere și să vândă. Acestea includ OpenSea, Rarible și alegerea lui Grimes, Nifty Gateway, dar există multe altele.
NFT-urile au devenit într-adevăr posibile din punct de vedere tehnic atunci când blockchain-ul Ethereum a adăugat suport pentru ele ca parte a unui nou standard. Desigur, una dintre primele utilizări a fost un joc numit CryptoKitties care le-a permis utilizatorilor să tranzacționeze și să vândă pisoi virtuali. Mare e grădina internetului.
Se pot devaloriza NFT-urile? Sigur că da
O parte din atracția blockchain-ului este că stochează o înregistrare a fiecărui moment în care are loc o tranzacție, ceea ce face mai greu decât să fure, să zicem, un tablou atârnat într-un muzeu. Acestea fiind spuse, criptomonedele au fost furate înainte, deci ar depinde într-adevăr de modul în care este stocat NFT și de cât de multă muncă ar fi dispusă să facă o potențială victimă pentru a-și recupera lucrurile.
Pe de altă parte, putrezirea biților este un lucru real: calitatea imaginii se deteriorează, formatele de fișiere nu mai pot fi deschise, site-urile web scad, oamenii uită parola portofelelor electronice etc. Dar arta fizică din muzee este, de asemenea, șocant de fragilă.
În final, întrucât NFT-urile folosesc aceeași tehnologie blockchain ca și criptomonedele, ar putea ajunge, de asemenea, să folosească multă energie electrică pe tranzacție. Există oameni care lucrează la atenuări pentru această problemă, ceea ce este grozav, deoarece nu am vrea să contribuim la încălzirea globală pentru CryptoKitties.