Țara în care 3 din 10 cetățeni sunt investitori în Bitcoin: cum se explică fenomenul

Țara în care 3 din 10 cetățeni sunt investitori în Bitcoin: cum se explică fenomenul

Bitcoin e cea mai cunoscută monedă virtuală, dar totuși există mulți economiști care atrag atenția că ar putea fi vorba de o bulă speculativă. Locuitorii acestei țări, însă, nu cred asta.

Când vine vorba de Bitcoin, se pare că lumea e împărțită în două, iar opiniile pe subiect sunt extrem de polarizate. Există investitori care susțin că e moneda viitorului, există oameni care speră să se îmbogățească peste noapte din Bitcoin, dar există și economiști care atrag atenția că totul ar putea fi doar o bulă speculativă.

În tot acest timp, însă, sunt și cetățeni care văd Bitcoin ca o monedă de refugiu. Se întâmplă în Nigeria, unde o treime din populație are investiții în criptomonedă și acolo e vorba mai degrabă de neîncrederea în sistemele clasice de investiții.

Nigeria, țara în care 3 din 10 cetățeni sunt investitori

Cei de la BBC au realizat un reportat în Nigeria, țară în care nivelul de trai e scăzut, așa că toată lumea caută să se îmbogățească sau măcar să-și asigure un trai decent din altceva. Tola Fadugbagbe e un tânăr de 34 de ani care, din 2016, a decis să investească în Bitcoin.

„Am început o cercetare intensivă. Petreceam câteva ore pe zi urmărind videoclipuri pe YouTube și citind articole despre Bitcoin. Nu aveam mulți bani, așa că am început cu 100 până la 200 de dolari”, povestește Fadugbagbe.

Tânărul susține că a ajuns să dețină criptomonede în valoare de peste 200.000 de dolari și nu se teme că totul ar putea fi, de fapt, o bulă speculativă, scrie Digi24.

Un sondaj realizat în 2020 de platforma de date Statista a arătat că 32% dintre nigerieni sunt utilizatori de criptomonede – cea mai mare proporție a populației din lume. Estimările arată că, în ceea ce privește volumele de tranzacționare, Nigeria s-a clasat pe locul al treilea, după SUA și Rusia, în 2020, generând tranzacții în valoare de peste 400 de milioane de dolari.

Deși Nigeria a ieșit din a doua recesiune economică în mai puțin de cinci ani, situația rămâne dificilă. În aceste condiții, sursele alternative de venit și monedele alternative sunt atractive.

Citește și: