03 mart. 2021 | 09:11

„Telefonul viitorului” din anul 1956 este aproape identic cu telefoanele noastre din ziua de astăzi. Ce funcții au fost prezise pe vremea aceea

ACTUALITATE
„Telefonul viitorului” din anul 1956 este aproape identic cu telefoanele noastre din ziua de astăzi. Ce funcții au fost prezise pe vremea aceea

Poate că arăta ca un cronometru la prima vedere, dar „telefonul viitorului”, conceptual imaginat în anii 1950, a inclus multe idei care au devenit acum o realitate.

Tendințele tehnologice viitoare sunt notoriu greu de prezis, dar un articol dintr-o revistă scris în 1956 prevedea caracteristici moderne ale smartphone-urilor.

Jurnalistul Robert Beason a scris despre funcții precum apelarea prin tonuri tactile, apeluri video, recunoaștere vocală și ecrane color mici, capabile să fie utilizate ca niște televizoare mici, încorporate în dispozitive compacte, potrivit DailyMail.

Intervievatul său, Harold Osborne, inginerul-șef al American Telephone & Telegraph a prevăzut și alte caracteristici comune ale smartphone-urilor moderne, cum ar fi conexiuni rapide de apeluri, tastaturi iluminate și tonuri de apel, care au fost toate incluse în articolul publicat în revista americană Mechanix Illustrated.

Telefonul viitorului a fost prezis cu aproape 100% acuratețe

În ciuda aspectului unui ceas de buzunar, ilustrația din revistă conține caracteristici familiare, cum ar fi butoane numerotate și fotografii ale contactelor.

Cu toate acestea, domnul Osborne nu a prezis chiar totul. El a prognozat că fiecărui bebeluș din întreaga lume i se va da un număr de telefon la naștere, care să fie păstrat pentru întreaga viață. Numărul ar fi fost un mod de a ști dacă acea persoană este în viață.

Osbourne a prezis că vor dura ani de zile până când vor fi create telefoane portabile și că o mare parte a acestei lucrări va fi realizată la Laboratoarele Telefonice Bell din Murray Hill, New Jersey.

Beason a scris: „Inginerii de la Murray Hill lucrează acum la echipamente de telefon pe care le poți folosi în doi, cinci, zece sau 20 de ani. Calea cercetării duce către videofon, pentru a-ți permite să vezi și să asculți, în același timp”.

El consideră că adăugarea de echipamente video la ideea lui Osbourne cu privire la un telefon cu dimensiunea unui ceas nu este exagerată, deoarece „miniaturizarea componentelor electronice este deja mult avansată, cu tranzistoare mari ca mazărea”.

Predicția care nu s-a adeverit: „Fiecărui bebeluș din întreaga lume i se va da un număr de telefon la naștere”

Astăzi, deja suntem obișnuiți să vedem lansări de ceasuri inteligente, care pot fi folosite pentru a transmite în flux conținut video și imagini.

Beason a spus, de asemenea, că „toate comutările electronice îți vor completa apelul de o mie de ori mai repede”, menționând apariția „apelării robotului” și a echipamentelor de transmisie capabile să aducă „transmisiuni în direct din Anglia și continent”.

Alte anticipări în ceea ce privește telefonul viitorului au inclus apelarea prin recunoaștere vocală: „Într-o zi s-ar putea să ridici receptorul telefonului fără apel și să vorbești pur și simplu numărul dorit”, a scris el.

În final, pe lângă faptul că a menționat că micșorarea dispozitivelor a fost „o manie” în industrie, Beason a prezis că viitorul bateriilor solare va fi „colosal”.