02 mart. 2021 | 13:13

Sute de miliardari apăruți în pandemie într-o singură țară: cine sunt și cum s-au îmbogățit în plină criză

ACTUALITATE
Sute de miliardari apăruți în pandemie într-o singură țară: cine sunt și cum s-au îmbogățit în plină criză

Criza sanitară a generat, după cum era de așteptat, o criză economică și multe business-uri au avut de suferit. N-a fost, însă, la fel pentru toată lumea.

Pandemia continuă să lase urme adânci în economie, dar pe alții i-a îmbogățit peste noapte. Unii și-au pierdut locurile de muncă după ce afacerile pentru care lucrau au pus lacătul pe ușă, dar alții au reușit să prospere. Surprinzător sau nu, au apărut peste 200 de miliardari chiar în țara din care a plecat virusul.

E vorba de China.

Sute de miliardari apăruți în China în pandemie

Un studiu realizat recent și citat de Business Standard arată că în statul asiatic au apărut peste 200 de noi miliardari în ultimul an. Cu alte cuvinte, numărul celor care dețin averi de ordinul miliardarilor în statul chinez aproape s-a dublat în ultimii cinci ani.

În cifre, asta asta înseamnă că, acum, statul asiatic deține cei mai mulți miliardari (1058), urmat de SUA (696), India (177). Germania, Marea Britanie și Elveția au și ele peste 100 de miliardari, fiecare. În acest ritm, e limpede de ce China se pregătește să devină prima economie a lumii și să întreacă, astfel, Statele Unite ale Americii.

În total, în anul 2020, în ciuda pandemiei de COVID-19, 421 de noi miliardari au apărut în lume: o frecvență de 8 miliardari „creați” în fiecare săptămână. În acest moment, în întreaga lume există 3.228 de miliardari, conform Hurun Global Rich List 2021. Averea lor combinată este de 14,7 trilioane de dolari.

„Averea cumulată a tuturor miliardarilor reprezintă echivalentul PIB-ului Germaniei”, se arată în studiul Hurun.

Pe primul loc se află, în continuare, Elon Musk. El are o avere totală de 197 miliarde de dolari. E urma de șeful companiei Amazon, Jeff Bezos, cu o avere de 189 miliarde de dolari, Bernard Arnault, șeful LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton SE, cu o avere totală de 114 miliarde de dolari. Locurile 4 și 5 sunt ocupate de Bill Gates (Microsoft) și Mark Zuckerberg (Facebook).

China sfidează criza

China sfidează criza și se pregătește să devină prima economie a lumii mai repede decât se așteptau unii analiști. Asta pentru că ritmul de recuperare e mult mai bun în statul asiatic în pandemie decât în alte țări.

E posibil ca China să urce pe prima poziție a clasamentului în 2028, cu cinci ani mai devreme decât se estimase anterior.

„De ceva timp, o temă generală a economiei globale a fost lupta pentru putere dintre Statele Unite și China. Pandemia COVID-19 și consecințele economice au înclinat cu siguranță această rivalitate în favoarea Chinei”, arată Centrul pentru Cercetări Economice și de Afaceri într-un raport anual publicat sâmbătă, potrivit Mediafax.

CEBR a declarat că „gestionarea abilă a pandemiei de către China”, cu un blocaj strict impus din timp, precum și impactul asupra creșterii economic pe termen lung din Occident au dus la o îmbunătățire a performanței economice a Chinei. Economia chineză ar urma să înregistreze o creștere medie de 5,7% pe an în perioada 2021-25, înainte de a încetini la 4,5% pe an în 2026-30.

În acest timp, Statele Unite vor avea probabil o revenire puternică post-pandemie în 2021, dar creșterea va încetini la 1,9% pe an între 2022 și 2024, iar apoi va ajunge la 1,6%.