13 ian. 2021 | 14:59

Primești amendă de 30.000 de lei dacă faci această greșeală când duci gunoiul. Legea ascunsă de care nu știai

CHESTII
Primești amendă de 30.000 de lei dacă faci această greșeală când duci gunoiul. Legea ascunsă de care nu știai

Începând cu 1 ianuarie 2021 a intrat în vigoare legea compostului care obligă cetăţenii şi firmele să colecteze separat, din gunoiul menajer, resturile biodegradabile, cu scopul de a fi transformate în îngrăşământ. Amenzile pot fi destul de mari dacă nu respecți această lege care-ți vizează direct coșul de gunoi.

Sub ameninţarea unor amenzi între 400 şi 30.000 de lei, legea compostului a fost iniţiată la începutul anului trecut de parlamentari PSD, la care au  aderat ulterior parlamentari din aproape toate partidele politice.

Legea este suspectă pentru că nu transpune directive europene, iar prevederile sale puteau fi adoptate prin HG

Deşi iniţiatorii susţin că adoptarea legii se impune pentru a respecta directive europene, Consiliul Legislativ, în avizul său, susţine exact contrariul: „Prezenta propunere legislativă nu constituie transpunerea unui document juridic european şi nici nu are ca finalitate crearea cadrului juridic necesar punerii directe în aplicare a unui regulament european”, precum citează Adevărul.

În plus, Consiliul Legislativ remarcă o altă carenţă a actului normativ, de natură constituţională: prevederile cuprinse în lege sunt de natură a fi adoptate prin hotărâre de guvern, în baza legii-cadru 211 din 2011 privind regimul deşeurilor, şi nu prin act normativ de rangul legii.

Cu toate acestea, Parlamentul a insistat în adoptarea legii, iar preşedintele Iohannis a promulgat-o fără obiecţiuni în iulie anul trecut.

Ce presupune, mai exact, legea care te obligă ce și cum să arunci la gunoi

Procesul de compostare implică fermentarea lentă a deşeurilor biodegradabile, în urma căruia acestea se transformă în îngrăşământ natural pentru soluri.  Deşeurile biodegradabile reprezintă deşeurile provenite din grădini şi parcuri, deşeurile alimentare sau cele provenite din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante sau magazinele de vânzare cu amănuntul etc.

Aproape orice provine din sol poate fi compostat. Capete de castravete, cotoare de mere, coji de fructe, legume sau ouă sau orice resturi de resturi alimentare sau vegetale.

Cine trebuie să implementeze sistemul de colectare? Autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile.

„Plăteşti pentru cât arunci”

De asemenea, acestea trebuie să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plăteşti pentru cât arunci” şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.

Pentru noi, consumatorii, acest lucru se traduce în faptul că vom fi obligaţi ca din gunoi, să colectăm separat deşeurile biodegradabile, precum resturile alimentare, fructele şi legumele alterate.

Ideal, asta ar însemna că fiecare gospodărie trebuie să aibă încă un coş pentru deşeurile biodegradabile. Este vorba despre majoritatea resturilor alimentare generate zilnic în fiecare familie: fructe, legume, coji de cartofi şi de ouă, dar şi cenuşă şi rumeguş pentru cei care locuiesc la case. Toate vor fi depozitate într-un recipient separat, folosit mai târziu pentru compost.