21 nov. 2020 | 10:14

Facebook riscă viața angajaților, pentru că poate: relatările care îți ridică părul pe mână

ACTUALITATE
Facebook riscă viața angajaților, pentru că poate: relatările care îți ridică părul pe mână

Fermele de moderatori ale Facebook au devenit un subiect foarte controversat, mai ales după ce a devenit evident că Mark Zuckerberg este dispus să sacrifice vieți omenești de dragul banilor.

În momentul în care raportezi o postare de pe Facebook din varii motive, ai crede că în nouă din zece cazuri este parcursă de un algoritm de inteligență artificială care îți trimite un răspuns automat. În realitate, de cele mai multe ori, moderatorii sunt oameni care oricine, pentru că vor mai trece mulți ani până când un AI să prindă toate subtilitățile, ofensele și amenințările din spatele unor cuvinte dintr-o postare.

Din acest motiv, în urmă cu câteva zile, un grup de moderatori angajați la Facebook au publicat o scrisoare deschisă care s-ar putea să te sperie. În documentul cu pricina este detaliat cu lux de amănunte modul macabru în care una dintre cele mai mari companii din online obligă oamenii să vină la muncă, în mijlocul pandemiei.

”În mai multe birouri, au fost depistate multiple cazuri de Covid, pe fiecare etaj. Muncitorii au cerut șefilor Facebook și șefilor companiilor subcontractate precum Accenture și CPL să ia urgent măsuri pentru a ne proteja și aprecia munca noastră. Ați refuzat. Publicăm această scrisoare pentru că ne-ați lăsat fără nicio altă opțiune.”, se arată în documentul ajuns online.

Conform redactorilor scrisorii, motivul pentru care Facebook forțează moderatorii să meargă înapoi la birou este pentru că instrumentele de moderare bazate pe inteligență artificială sunt la câțiva ani distanță de a fi cu adevărat eficiente. ”Fără să informeze publicul, Facebook și-a asumat un experiment masiv prin introducerea agresivă a moderării automate de conținut.”, atrag atenția oamenii din spatele documentului. Nu a durat mult până când au oprit experimentul pentru simplul fapt că nu funcționează.

Una peste alta, respectul pentru sănătatea mintală a moderatorilor este inexistent, iar Facebook preferă să subcontracteze această sarcină importantă pentru a se feri de eventuale procese.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele