17 iul. 2020 | 06:30

Proiectul care îți spune ce să crezi: Facebook ”rezolvă” problema dezinformării despre Covid-19

ACTUALITATE
Proiectul care îți spune ce să crezi: Facebook ”rezolvă” problema dezinformării despre Covid-19

Știrile false de pe Facebook și conspirațiile răspândite cu o viteză amețitoare au făcut mai mult rău decât s-ar fi așteptat cineva, când vine vorba de coronavirus.

Facebook are o politică foarte flexibilă când vine vorba de adevăr. Foarte multe minciuni devin virale pe cea mai mare rețea de socializare. Unele dintre ele ajung să influențeze rezultatele unor alegeri prezidențiale, iar Mark Zuckerberg nu intenționează să schimbe prea curând această realitate.

Când vine însă vorba de dezinformarea pe marginea Covid-19, există un plan. Facebook va actualiza în curând un centru informațional pe marginea coronavirus al cărui scop principal este desființarea celor mai comune mituri despre virus.

În teorie, acea secțiune exista deja și o poți accesa aici, dar va primi un update important, o secțiune intitulată ”Facts about Covid-19” (Adevăruri despre Covid-19).  Acolo vei găsi argumente elaborate menite să să desființeze mituri comune despre pandemie, precum faptul dacă bei clor te vindeci. Mai multe particularități despre noua funcție au fost detaliate de Zuckerberg într-o postare.

Zuckerberg a atras atenția asupra faptului că vor deveni mai dese notificările in-app legate de purtarea măștilor și beneficiile acestui gest. Cel puțin în Statele Unite ale Americii, respectivele avertismente au mai apărut în trecut, dar se vor extinde și în alte teritorii.

Pe marginea pandemiei, Facebook a mai făcut câteva gesturi în trecut menite să combată dezinformarea pe marginea pandemiei. De exemplu, au trimis notificări persoanelor care au partajat, comentat sau dat like la articole care s-au dovedit a fi mincinoase sau care ulterior au fost șterse. Practica respectivă a fost însă criticată de experți pentru că nu este suficient de specifică, nu-ți spune care postare anterioară a fost mincinoasă.

În aceeași postare pe Facebook, Zuckerberg a atras atenția asupra faptului că va transmite în direct o discuție cu doctorul Anthony Fauci pe pagina personală de Facebook. Ca referință, Fauci este directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, cel mai important om în lupta cu pandemia de pe teritoriul american.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele