24 iun. 2020 | 10:00

Facebook își propune să prezică viitorul: de ce a lansat cea mai ciudată aplicație

ACTUALITATE
Facebook își propune să prezică viitorul: de ce a lansat cea mai ciudată aplicație

De-a lungul anilor, cei de la Facebook au publicat o serie de aplicații mai mult sau mai puțin ciudate. Cele mai multe dintre ele au dispărut între timp, dar nu știu exact ce se va întâmpla cu cel mai recent proiect al gigantului.

Știi cât de reticent ai fost în ultimii ani să instalezi aplicații de mobil pe care să le folosești o singură dată, după care să le uiți? Mi se pare că noua aplicație a celor de la Facebook este perfectă pentru această realitate a utilizatorilor de mobil. În mod autentic, nu-mi dau seama cum ar putea să te fascineze Forecast pe termen lung.

Cea mai nouă aplicație creată de Facebook este intitulată Forecast și este disponibilă gratuit, momentan doar pentru posesorii de iPhone, folosind acest link. Premisa din spate este una cât se poate de simplă. Își propune să prezică viitorul, pe bază de sondaj, cred. Practic, un grup de experți care sunt invitați să se înscrie în aplicație postează o afirmație și o argumentează. Respectivele afirmații sunt formulate sub forma unor predicții, precum momentul în care vom avea parte de un vaccin pentru Covid-19.

Urmează apoi interacțiunea cu mulțimile. Oameni obișnuiți pot vota asupra valorii de adevăr a respectivei prediciții, dar, în mod autentic, toată lumea își dă cu părerea, chestie care se întâmpla deja pe Facebook. Conform creatorilor, prima problemă pe care Forecast își propune” să o rezolve” ține de coronavirus. În timp ce un grup de cercetători a făcut niște estimări informate vizavi de viitorul omenirii în contextul bolii, utilizatorii aplicații votează scenariile pe care le consideră cele mai probabile.

Într-o lume ideală, probabil că ar fi fost mai bine ca mecanismul de vot să nu fie unul binar, cu da și nu. Ai fi putut măcăr să-ți formezi o opinie mai clară despre modul în care oamenii văd realitate actuală. Dacă tragi însă linie, Forecast este o extensie a problemelor care existau deja pe Facebook. Practic, vorbim de un progrămel care amplifică valul masiv de speculații pe probleme grave, precum pandemia de Covid-19.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele