24 iun. 2020 | 07:30

Autoritățile germane au pus Facebook ”cu botul pe labe”: cât de mari sunt penalitățile

ACTUALITATE
Autoritățile germane au pus Facebook ”cu botul pe labe”: cât de mari sunt penalitățile

Activitatea Facebook este periclitată în Europa, mai ales după ce gigantul condus de Mark Zuckerberg a fost penalizat de către cea mai înaltă instanță germană.

Ca urmare a unei decizii fără precedent împotriva Facebook, compania americană va avea de plătit taxe foarte generoase din cauza practicilor sale de colectare a datelor fără acordul explicit al utilizatorilor. În contextul în care Facebook nu îți dă posibilitatea să alegi sau să refuzi nimc, era doar o chestiune de timp până când se va întâmpla ceva de genul acesta.

În mod particular, sunt afectați mai ales cei care comunică pe telefon prin intermediul Whatsapp sau Instagram. „Nu există nicio îndoială cu privire la poziția dominantă a Facebook pe piața social media, precum și la utilizarea acestei poziții dominante”, a susținut Curtea Federală Germană pentru a-și justifica hotărârea provizorie.

Este important de reținut faptul că acest proces împotriva Facebook este o lucrare foarte elaborată și vizează mai multe divizii ale gigantului. Practic, discutăm de verdictul unui apel la o decizie contestată în urmă cu aproximativ un an. Aceea a fost făcută publică de către autoritățile naționale din Germania.

„Facebook nu permite nicio alegere”, a declarat președintele Curții Federale, Peter Meier-Beck. Imediat după aflarea veștii, pentru a preveni o eventuală amendă, gigantul american s-a angajat să-și revizuască toate clauzele contractuale.

Justiția germană acuză Facebook că a abuzat de poziția sa dominantă prin impunerea unor clauze contractuale neloiale utilizatorilor săi de pe diferitele platforme. Dacă lucrurile merg cum trebuie, autoritățile germane obligă Facebook să solicite „un acord explicit” de la cei 30 de milioane de utilizatori din țară cu privire la anumite clauze legate de datele lor private.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele