11 iun. 2020 | 10:00

Marele proiect al lui Dragnea, mai aproape de realitate: ce se întâmplă cu rezerva de aur a României

ACTUALITATE
Marele proiect al lui Dragnea, mai aproape de realitate: ce se întâmplă cu rezerva de aur a României

Înainte să ajungă după gratii, ultimul mare proiect al lui Liviu Dragnea a fost aducerea în țară a rezervei de aur românesc de la Londra. Chiar dacă ”marele lider” se află la închisoare, urmașii lui din PSD îi duc inițiativa mai departe.

În urmă cu câțiva ani, a fost foarte mediatizat subiectului rezervei de aur a României. Tema fusese adusă în actualitate de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae. Cei doi au încercat atunci să pună presiune pe Banca Națională pentru a repatria aurul aflat la Londra. Din cauza mai multor probleme de fond cu acel proiect, Klaus Iohannis l-a întors în Parlament, în speranța reevaluării inițiativei.

În final, nu s-a schimbat absolut nimic la acel document, iar proiectul se află din nou pe ordinea de zi a Parlamentului, datorită susținerii manifestate de senatorii PSD. Datorită faptului că social democrații sunt majoritari în senat, miercuri au respins solicitarea președintelui de reexaminare a proiectului. În consecință, va ajunge din nou pe biroul lui Klaus Iohnannis, neschimbat.

Premergător acestui moment, membrii comisiei de buget din Senat, unde PSD are majoritate, au decis să respingă criticile preşedintelui şi să trimită proiectul mai departe spre adoptare. Următorul pas este introducerea proiectului inițiat de Dragnea pe ordinea de zi a Camerei Deputaților.

Legea repatrierii aurului prevede ca România să mai păstreze doar 5,185 tone de aur în străinătate, iar BNR să repatrieze peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătate, la Banca Angliei. Acest proiect a mai fost adoptat o dată, în luna aprilie a anului trecut. La momentul respectiv însă, validitatea sa a fost contestată la Curtea Constituțională de către membrii PNL și USR. Din păcate pentru ei, sesizarea de la CCR a fost respinsă.

Iniţiativa a fost totuşi întoarsă în Parlament de preşedinte, care a cerut reexaminarea proiectului de lege. Klaus Iohannis a considerat că legea nu respectă angajamentele luate de România în Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, a fost adoptată fără consultarea Băncii Centrală Europeană, nu are în vedere obiectivele de aderare a ţării noastre la zona euro şi nici nu este clară cu privire la procedura de repatriere şi costurile acesteia.

În prezent, România are rezerve de aur de aproape 103,7 tone. Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeaşi din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operaţiuni care vizează aurul României.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele