19 mai 2020 | 17:29

Evenimente în condiții sigure: soluția pe care Guvernul României nu vrea s-o ia în considerare

ACTUALITATE
Evenimente în condiții sigure: soluția pe care Guvernul României nu vrea s-o ia în considerare

Criza încă nu a trecut, așa că va trebui în continuare să respectăm distanțarea socială. În cazul desfășurării de evenimente în România, ANCOM susține, evenimentele drive-in, o soluție sigură, însă Guvernul n-o ia în considerare.

Poate cea mai eficientă soluție pentru ca evenimentele culturale precum concertele sau proiecțiile cinematografice să poată avea, totuși, loc o reprezintă organizarea de tip drive-in. În cadrul acestora, oamenii ar participa la eveniment din propriile mașini, izolați de cei din jur. În ambele cazuri, sunetul ar fi redat prin intermediul boxelor mașinii, cu ajutorul frecvențelor radio.

Într-un comunicat din 13 mai, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) anunța soluția prin care acestea ar putea avea loc și la noi în țară. Spunea atunci că va acorda licențe temporare pentru frecvențe radio pentru ca aceste evenimente de tip drive-in să poată avea loc și în România, la fel cum s-a întâmplat în ultima vreme și în multe state ale lumii.

„Pentru că în perioada stării de urgență am primit mai multe solicitări pentru a sprijini organizarea de diverse evenimente de tip drive-in (cinema, concerte live), vom acorda licențe pentru frecvențe radio de putere mică în banda FM, pentru a asigura coloana sonoră a acestor evenimente, astfel încât publicul să se poată bucura în siguranță de spectacol din autoturismele proprii, utilizând aparatele radio. Și industria de entertainment, la fel ca întreaga societate, se adaptează condițiilor actuale și mă bucur că printr-o bună colaborare cu Consiliul Național al Audiovizualului am putut identifica rapid o soluție pentru ca aceste evenimente să se poată desfășura în condiții optime”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Guvernul interzice evenimente de tip drive-in în România

Prin Hotărârea de Guvern prin care se instituie starea de alertă începând cu 18 mai, Guvernul a adoptat o serie de măsuri. Pe lângă purtatul obligatoriu al măștii sau obligativitatea luării temperaturii la intrarea în spațiile publice închise, HG-ul clarifică și ce evenimente sunt sau nu permise în această perioadă. După cum era de așteptat, Guvernul le-a interzis pe cele care ar putea reprezenta un pericol pentru sănătate. Numai că a anunțat că nu va fi voie nici organizarea unor evenimente de tip drive in în România.

Hotărârea pe care au adoptat-o guvernanții arată că sunt interzise mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise, inclusiv cele de tipul drive-in, precum şi întrunirile de natura activităților culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise.

Pentru că fiecare se află în propria mașină, cu geamurile închise, evenimentele de tip drive-in respectă regulile de distanțare socială. Astfel, ar putea reprezenta cea mai eficientă soluție prin care, pe de-o parte, oamenii să poată ieși din casă și să participe, după atâta timp, la un eveniment și, pe de altă parte, o modalitate prin care cei care organizează astfel de evenimente să poată face niște bani, după o perioadă atât de lungă de inactivitate și lipsă de venituri.

Ce se întâmplă în alte țări

Alte state ale lumii s-au orientat deja de ceva vreme la evenimentele de tip drive-in pe teritoriile lor. Nu vorbim doar de proiecții de filme, ci și de concerte în aer liber, însă în care participanții au ascultat muzica din propria mașină.

De exemplu, artistul danez Mads Langer a ținut un concert în acest stil pentru aproximativ 500 de spectatori. Concertul a fost anunțat cu doar șase zile înainte, însă biletele s-au vândut în doar șase minute. În Germania, aproape 30 de săli de film drive-in s-au deschis de la începutul pandemiei de coronavirus. În Polonia, de asemenea, cinematografele open-air si drive-in-urile sunt deschise din 18 mai.

Regizorul Tudor Giurgiu critică Guvernul pentru decizia luată.

”Noi intenționam să facem un astfel de eveniment seara pe 29 mai, când în mod tradițional începea TIFF-ul, am anunțat deja amânarea festivalului pentru luna august, probabil, dar voiam să marcăm cumva simbolic, printr-o proiecție de tip drive-in. Alți organizatori de evenimente din țară vor să facă și ei astfel de evenimente, unii au și obținut licența de la ANCOM, o licență temporară, fără de care nu poți organiza evenimentul, ceea ce înseamnă că săptămâna trecută exista o voință, o dorință și o putință, se părea că lucrurile astea erau posibile, dar deodată, cineva s-a speriat și în loc să întrebe cum se face, a dat înapoi”, a declarat regizorul român pentru RFI.