Alte două magazine românești listează măști cu descrieri înșelătoare
Cererea pentru măști de protecție a crescut într-un ritm incredibil. Sunt însă magazine care, din neatenție sau cu rea intenție, listează produse cu descrieri înșelătoare.
Atât în România, cât și în alte țări e recomandat purtatul unei măști de protecție. Fie că e una clasică, medicală, cumpărată de la farmacie sau magazine, fie că e una făcută acasă, acestea nu te protejează pe tine, ci îi protejează pe alții în caz că ești infectat și n-ai simptome sau ai alte boli respiratorii. Ca să înțelegi mai simplu la ce-s bune aceste măști, ai un video aici.
Pe 9 aprilie, eMAG a anunțat că va avea disponibile 7 milioane de măști: 5 milioane în primă fază, alte 2 milioane din 12 aprilie. A urmat cu un anunț similar Altex. Doar că Altex – atât pe altex.ro, cât și pe mediagalaxy.ro – avea o eroare în descriere: informa clienții că are măști FFP2.
În urma acelui articol, un cititor ne-a atras atenția că alte două magazine vând măști medicale a căror descriere informează că sunt FFP2.
Cazul dualstore.ro și ihunt.ro cu măști medicale
Descrierea de pe ihunt.ro e următoarea: „Set Masti de protectie cu elastic, 3 straturi, 50buc/cutie„. Doar că în câmpul Prezentare e următorul text: „Mască de protecție cu elastic, 3 straturi, FFP2, certificari CE si FDA”. Ce vinde sunt însă măști clasice, din trei straturi, care limitează răspândirea virusului, nu previne contractarea acestuia.
Ce-i drept, magazinul ihunt.ro a trecut la specificații o frază: „Caracteristicile tehnice prezentate pe site pot contine mici inadvertente”
În cazul dualstore.ro, termenul FFP2 este trecut în numele produsului: „Set de masti medicinale de protectie, FFP2, calitate superioara, 3 straturi, 3 pliuri, 50 de bucati„. Eroarea este preluată și în pagina cu detalii a produsului: „Grad de protectie: FFP2”. Tot aici e trecută și eficiența: „Eficienta de filtrare: ≥ 95%”. Ceea ce e fals.
Într-adevăr, dualstore.ro vinde măști în 5 straturi care respectă standardul FFP2. Sunt trecute în site sub numele „KN95”. După cum am zis în articolul în care detaliam standardul FFP, denumirea N95 e folosită în Statele Unite ale Americii. În cazul KN95, aceasta este o denumire folosită în China.
Diferența de preț e însă imensă între cele două: o mască medicală costă pe dualstore.ro 3,9 lei. Una de tip FFP2 (N95 / KN95) în 5 straturi costă 49 lei. Mai listează și-o mască KN95 în 4 straturi – 39 lei. Iar o mască KN95 cu valvă – 69 lei.
De ce e atât de important să știi diferența și de ce insistăm pe subiect
Pe scurt, ce face diferența dintre o mască medicală și una care respectă standarde de filtrare a aerului e eficiența lor. În timp ce cea medicală e bună ca să nu dai tu mai departe bolile, cele care filtrează te pot proteja în mod activ. Măștile de tip FFP (FFP – Filtering Face Piece) le poți găsi și sub denumirea „respirator”. În Europa sunt cunoscute după acest standard, în Statele Unite ale Americii le găsești ca N95 sau N99. Acestea sunt compuse din câteva straturi care să filtreze aerul pe care purtătorul îl inspiră.
FFP1 e masca de tip respirator care filtrează cel mai puțin. Pentru aerosoli eficiența e la 80% și scurgerile (adică ce scapă filtrării) la 22%. Sunt recomandate atunci când se lucrează în medii cu mult praf.
FFP2 are o eficiență de 94% și 8% scurgere. Sunt folosite în construcții, agricultură, dar și în mediul medical mai ales în sezoanele cu epidemii (de orice natură).
FFP3 are eficiență de 99% (de unde și numele N99 în SUA – n.r.) și scurgere de 2%. Protejează purtătorul față de unele dintre cele mai fine particule.
Atât măștile FFP2, cât și cele FFP3 sunt folosite de personalul medical tocmai ca să prevină infectarea acestora cu virusul. Se fixează mult mai bine pe față și factorul acela de filtrare le fac atât de utile.
Ce trebuie să știi tu în calitate de client și persoană obișnuită e că o mască FFP2 sau FFP3 e net superioară celei medicale sau celei făcute acasă. Când cumperi așa ceva, trebuie să te asiguri că nu dai bani pe ceva ce-i înșelător sau de-a dreptul fals. Atât în cazul Altex, cât și în cazurile dualstore.ro sau ihunt.ro, poate fi doar o greșeală de listare a produsului. Tu trebuie să fii însă informat și să alegi în cunoștință de cauză. Să nu crezi că ai făcut o afacere mai bună decât e cazul.