eMAG scoate la vânzare 7 milioane de măști. De ce nu le distribuie medicilor?

eMAG scoate la vânzare 7 milioane de măști. De ce nu le distribuie medicilor?

eMAG a anunțat un stoc impresionant de măști medicale: 7 milioane. Le vinde doar la set și doar un set per client. Prețul e onorabil. Și probabil te întrebi de ce nu le donează spitalelor. Ei bine, explicația e simplă.

Magazinul a anunțat că listează online un stoc de 7 milioane de măști de protecție. Pot fi comandate deja, le găsești la sub 150 de lei aici. eMAG susține că nu practică niciun adaos comercial pe ele și prețul exact e: 146,83 lei.

„Ne dorim, însă, ca fiecare român să aibă acces la măsuri de protecție de bază, astfel încât vom continua eforturile de aprovizionare în acest sens, iar prețul fără adaos va fi actualizat săptămânal, lunea și joia, pe baza costului mediu ponderat de la fiecare aprovizionare, afișat transparent în pagina produsului.
eMAG

Impune însă o condiție la achiziție: nu poți cumpăra mai mult de un set per cont. Măștile sunt disponibile în seturi de 50 de bucăți. Pentru că interesul este mare, dar și în scopul prevenirii revânzării la preț crescut, eMAG susține că a apelat la modalitatea asta de limitare: o cutie per client.

În ceea ce privește suportul petnru medici și alte persoane din echipele responsabile de controlul crizei medicale, eMAG susține că primele cantități au fost distribuite deja prin programul „Donează pentru linia întâi”.

Măștile de la eMAG nu te protejează pe tine, ci îi protejează pe alții de tine

Ai putea spune că eMAG putea dona toată cantitatea de măști către personalul medical. Dar ar fi fost degeaba. După cum am explicat în articolul despre măștile care cu adevărat funcționează, cele medicale, pe care magazinul le vinde acum, sunt utile ca tu să-i protejezi pe alții.

Măștile de tip FFP sunt cunoscute și sub numele „respirator”. În Europa sunt cunoscute după acest standard, în Statele Unite ale Americii le găsești ca N95 sau N99. Acestea sunt compuse din trei straturi (BFE1, BFE2, Type R) care să filtreze aerul pe care purtătorul îl inspiră.

FFP1 e masca de tip respirator care filtrează cel mai puțin. Pentru aerosoli eficiența e la 80% și scurgerile (adică ce scapă filtrării) la 22%. Sunt recomandate atunci când se lucrează în medii cu mult praf.

FFP2 are o eficiență de 94% și 8% scurgere. Sunt folosite în construcții, agricultură, dar și în mediul medical mai ales în sezoanele cu epidemii (de orice natură).

FFP3 are eficiență de 99% (de unde și numele N99 în SUA – n.r.) și scurgere de 2%. Protejează purtătorul față de unele dintre cele mai fine particule.

Când vine vorba de-o mască simplă, chiar medicală, aceasta e mai utilă să-i protejezi pe alții de tine. Tocmai de aceea Ministerul Sănătății și-a schimbat discursul și susține acum purtarea măștilor. Astfel, cei infectați, dar asimptomatici, reduc șansele de-a transmite virusul. Purtarea de măști poate ajuta la reducerea transmiterii coronavirusului către ceilalți, dar ele nu oferă protecție purtătorului. Tocmai de aceea trebuie să știi această frază: „Masca mea te protejează pe tine. Masca ta mă protejează pe mine”. Videoul de mai sus te ajută să înțelegi.

Citește și:
Etichete: