22 ian. 2020 | 09:02

Telefonul lui Jeff Bezos, vulnerabil: cum i-a fost ”spart” de către prințul moștenitor saudit

ACTUALITATE
Telefonul lui Jeff Bezos, vulnerabil: cum i-a fost ”spart” de către prințul moștenitor saudit

Jeff Bezos se află în centrul unui scandal cu prințul moștenitor saudit, pe care îl acuză că i-ar fi ”spart” telefonul de la distanță și i-a furat date importante.

În urma unei investigații interne realizate de CEO-ul Amazon, Bezos a ajuns la concluzia că prințul moștenitor al Arabiei Saudite i-a intrat în telefonul de la distanță în 2018 și i-a furat un volum semnificativ de date private. Ulterior, acele date au fost folosit în atentatul asupra jurnalistului Jamal Khashoggi, câteva luni mai târziu. Ca referință, Jamal scria la Washington Post, o publicație deținută de Bezos.

În mod previzibil, de la publicarea detaliilor investigației de către The Guardian, oficialii Arabiei Saudite au negat vehement acuzațiile legate de incidentul cu telefonul. Mai multe particularități ale incidentului care par greu de contestat au fost relatate de Financial Times. 

Telefonul lui Jeff Bezos a devenit vulnerabil în 2018, când CEO-ul Amazon a primit pe WhatsApp un mesaj malițios. Înaintea acelui mesaj, Bezos și cu bin Salman au mai purtat discuții pe WhatsApp, pe 1 mai și-a dat seama că este o problemă. La momentul respectiv, a fost infectat cu malware. Pe parcursul următoarelor ore de după recepția mesajului, cantități masive de date au fost expediate către saudiți.

Partea drăguță este că Jeff Bezos i-a dat de bună voie numărul de telefon pințului moștenitor al Arabiei Saudite, la un dineu organizat în 2018 la Los Angeles. Patru luni mai târziu, Jamal Khashoggi a fost asasinat, iar conform informațiilor ajunse în presă, atentatul s-a realizat la ordinul lui bin Salman.

Rezultatele investigației comandate de Bezos par greu de contrazis, mai ales în contextul în care date personale ale sale au ajuns online și nu puteau proveni decât de pe telefonul său, obținute în mod ilicit. Dezvăluirile pun Arabia Saudită în dificultate, mai ales că tabloidul american National Enquirer obținuse date de pe telefonul CEO-ul Amazon, inclusiv mesaje intime. Nu aveau cum să fie obținute, altfel decât prin hacking.

După publicarea online a informațiilor de mai sus, Ambasada saudită din SUA a postat pe contul oficial de Twitter că acuzațiile sunt absurde.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele