10 nov. 2019 | 12:40

De ce întârzie licitația 5G și cum îl oferă deja Orange, Digi și Vodafone

ACTUALITATE
De ce întârzie licitația 5G și cum îl oferă deja Orange, Digi și Vodafone
Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

Orange a anunțat că lansează abonamentul 5G pentru România. În premieră, la noi, față de toate țările din UE. Digi | RCS-RDS a anunțat ceva similar în vară. Iar Vodafone, de asemenea, are pachet pentru așa ceva. Cu toate acestea, licitația pentru 5G întârzie. Iar ANCOM a încercat să explice de ce.

Din 5 noiembrie, oficial, Orange oferă abonament 5G în România. Țara noastră e prima din grupul Orange în care serviciile 5G sunt active. Și asta în ciuda întârzierii licitație pentru 5G. Astfel, rețeaua de acum e construită pe infrastructura 4G, dar cu viteze mult mai mari. Și aici e cheia: infrastructură 4G pentru standard 5G.

Serviciile sunt disponibile în București, Cluj și Iași. Similar, și grupul Digi | RCS-RDS a lansat 5G în vară. Tot în vară a venit și Vodafone cu o ofertă.

ANCOM a anunțat la final de octombrie că 5G mai durează. Autoritatea susține că licitația nu mai poate fi organizată în 2019, deoarece cerinţele de securitate a reţelelor și necesitatea implementării memorandumului semnat de către Guvernele României şi SUA sunt prioritare. Totodată, dat fiind că avem un guvern nou, e necesar ca în următorul buget să aprobe taxele de licență şi calendarul de achitare a acestora.

Reprezentanții ANCOM au anunțat că prevederile care ţin de competenţa sa cuprinse în documentaţia de licitaţie pentru 5G vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an. Astfel, licitația ar trebui să se desfășoare în prima parte din 2020. Comisia Europeană a stabilit ca termen limită data de 30 iunie 2020 pentru punerea la dispoziția operatorilor a resurselor de spectru necesare implementării 5G.

Ce vor licita pentru 5G operatori ca Orange, Digi și Vodafone

E puțin probabil, dată fiind puterea fiecărui operator, să vedem vreo surpriză în dezvoltarea rețelei. Sunt așteptați ca cei mai mari jucători, Orange și Vodafone, să cumpere cel mai mult, în timp ce grupul Digi | RCS-RDS să fie surpriza de pe locul trei. Situația Telekom e incertă.

În orice caz, Digi, Orange, Vodafone și Telekom au următoarele prețuri propuse de ANCOM:

  • 45 milioane euro pentru un bloc pereche de 5 MHz în banda de 700 MHz / valabilitate: 15 ani
  • 11,25 milioane euro pentru un bloc nepereche de 5 MHz (SDL) în banda de 700 MHz / valabilitate: 15 ani
  • 30 milioane euro pentru un bloc pereche de 5 MHz în banda de 800 MHz / valabilitate: 10 ani
  • 5 milioane euro pentru un bloc nepereche de 5 MHz (SDL) în banda de 1500 MHz / valabilitate: 15 ani
  • 6 milioane euro pentru un bloc pereche de 5 MHz în banda de 2600 MHz / valabilitate: 15 ani
  • 1 milion euro pentru un bloc nepereche de 5 MHz în banda 3400-3490 MHz pentru perioada 2020-2025 / valabilitate: 6 ani
  • 3,5 milioane euro pentru un bloc nepereche de 10 MHz în banda 3400-3800 MHz pentru perioada 2026-2035 / valabilitate: 10 ani

În caietul de sarcini al ANCOM sunt explicate în detaliu aspectele dezvoltării 5G în România.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele