20 aug. 2019 | 15:26

Modalitățile incredibile prin care sateliții care dau internet din spațiu ne vor ajuta

ACTUALITATE
Modalitățile incredibile prin care sateliții care dau internet din spațiu ne vor ajuta

Planurile prin care o constelație de sateliți urmează să ofere internet în toată lumea va revoluționa felul în care funcționează lucrurile pe Pământ.

Mai mult de jumătate din populația planetei nu este conectată încă la internet. Iar pentru că instalarea infrastructurii necesare pe Pământ ar fi extrem de complicată și ar dura foarte mult timp, cea mai bună soluție par să o reprezinte sateliții. Astfel, aceștia ar oferi internet către toată populația globului direct din spațiu.

În acest sens, cei care ar putea duce la bun sfârșit acest plan sunt și principalii actori în ceea ce privește colonizarea spațiului cosmic: este vorba despre Elon Musk și Jeff Bezos.

Avem de o parte proiectul Starlink al companiei lui Musk, SpaceX. Acesta urmărește să construiască o mega constelație, alcătuită din 12.000 de sateliți care urmează să distribuie internet către Pământ.

De cealaltă parte se află Jeff Bezos și proiectul Amazon numit Kuiper. Astfel, compania vrea să planteze peste 3.000 de sateliți pe orbita joasă a Pământului care ar putea oferi conectivitate de tip broadband la viteze mari pentru comunitățile defavorizate.

La ce ne vor ajuta acești sateliți care ne vor da internet

Ambele proiecte sunt unele ambițioase și urmează să contribuie la dezvoltarea masivă a mai multor aspecte din viața noastră. În momentul în care internetul va ajunge la toată lumea de pe planetă, lucrurile se vor schimba drastic.

Accesul la internet va ajuta, într-o foarte mare măsură, la crearea de locuri de muncă în comunitățile defavorizate.

Să luăm exemplul Indiei. În statul asiatic, acoperirea serviciilor de internet este destul de proastă: mai puțin de un sfert din populația indiană are acces la internet sau la un smartphone. Cam așa stau lucrurile și în alte economii emergente, cum ar fi state din America de Sud sau părțile sud-estice ale Asiei.

Astfel, în aceste zone, o bună parte a populației își câștigă banii prin intermediul unor micro-afaceri. Serviciile de livrare mâncare sunt un bun exemplu în acest sens. Astel, experții spun că dezvoltarea unor aplicații pentru acestea și o conexiune bună la internet prin intermediul căreia utilizatorii ar putea beneficia de aceste servicii ar fi utile pentru toată lumea.

Pe de altă parte, în cazul în care se răspândește suficient, internetul ar ajuta la creșterea productivității și transformarea economiilor locale, chiar și pentru fermieri și pescari. Astfel, cei care au folosit telefoanele pentru a verifica prețurile și condițiile meteo și-au mărit profiturile cu 8%, arată un raport realizat de Deloitte.

În plus, conexiunea la internet oferită de sateliți pe tot globul ar crea și pentru locuitorii comunităților defavorizate joburi care se pot face de la distanță. De asemenea, ar putea câștiga bani oferindu-și serviciile pe platformele de freelancing.

Cât de aproape este viitorul cu acces global la internet

Ducerea planului la bun sfârșit încă este sub semnul întrebării. Nu e clar nici dacă acești sateliți vor fi rentabili sau nu.

Pe de altă parte, experții au avertizat deja asupra impactului negativ pe care cei 60 de sateliți lansați deja de SpaceX l-ar putea avea. Astronomii spun că numărul mare de sateliți pe care miliardarii vor să-l trimită în spațiu ar putea interfera cu observarea stelelor de pe cer. Astfel, și cercetările lor ar putea fi îngreunate.

Partea proastă e că nevoia e destul de mare. Partea și mai proastă e că nimic nu e sigur. Proiectele prin care acești sateliți ar urma să ofere internet pentru tot globul sunt costisitoare, complexe și de durată.