De ce nu mai există telefoane revoluționare și asta e o veste bună

ACTUALITATE
De ce nu mai există telefoane revoluționare și asta e o veste bună
01 iul. 2019 | 09:26

De câțiva ani, trendul din piața de mobile a devenit previzibil. Telefoanele de 1000 de euro arată surprinzător de similar cu cele de 250 – 300 de euro. Magia stă în specificații tehnice și performanță foto, mai mult decât într-un design revoluționar, iar asta este un lucru bun.

Samsung, Apple, Huawei sau Google sunt într-o rutină previzibilă deja de câțiva ani. Lansează telefoane puternice la prețuri exagerate, dar trendul în materie de design nu implică nici pe departe schimbări spectaculoase. Dacă nu urmărești cu foarte mare atenția piața de mobile și îți pune pe masă un Galaxy S8 de acum câțiva ani și un Galaxy S10, s-ar putea să le confunzi. După lansarea din toamnă a iPhone 11, probabil că vom putea face o comparație similară cu iPhone X din 2017.

[related]

Acum, toate telefoanele sunt precum niște batoane subțiri de ciocolată lucioasă, toate. Diferența constă în faptul că unii optează pentru o ciocolată curbată pe margini, iar alții încearcă să te tenteze cu o formă mai pătrățoasă. Toți încearcă să micșoreze marginile și să ascundă camera frontală într-un mod cât mai creativ. Unii au optat pentru un sistem periscopic, în timp ce Samsung ți-o ascunde în spatele unor poze de tapet ghidușe. Asta este cea mai mare problemă tehnologică în 2019 în materie de mobile.

Revoluția telefoanelor pliabile a fost o illuzie. Oricum erau prea scumpe

samsung-galaxy-fold-brokenPentru un moment, Samsung și Huawei au încercat să-ți vândă telefoane pliabile de 2000 de euro. Că s-au grăbit cu acest proiect este puțin spus. Galaxy Fold a fost un eșec atât de răsunător la scară globală încât numai dacă exploda făcea valuri mai multe. Oricum, sud coreenii au pierdut probabil o sumă fabuloasă pe acest proiect nereușit.

Oricum nu și l-ar fi permis mulți, dar ai fi crezut totuși că cineva încearcă să facă ceva diferit. După câțiva ani, acele diferențe intrau în mainstream și ajungeau la telefoane de 1000 de euro, 500 și apoi 300. S-ar fi dat startul unui nou trend. Din păcate, tehnologia nu a evoluat suficient pentru a ajunge la marea masă a utilizatorilor. Dacă ar fi să fiu sincer, nici nu știu dacă îmi doresc telefoane pliabile. Am avut telefoane cu clapetă acum 15 ani și nu am fost un fan.

Lipsa de inovație este bună, pentru că ne bucurăm de aceleași lucruri

blackberry porsche designjpg

Ocazional, Porsche Design în colaborare cu vreun producător de mobile îți va cere în continuare câteva mii de euro pe un telefon de top, iar asta este în regulă. Aceea este o excepție care confirmă regula.

În 2019, mama ta are un smartphone, poate și bunica se bucură de acces la internet și cont pe Facebook. Poate îți plătești facturile de pe telefon și te entuziasmează să primești o notificare de la aplicația de ebanking legată de un virament recent. Îți comanzi rapid un Uber când ai băut două beri la un bar din centru sau te bucuri că Waze te-a ajutat să scapi de o zonă cu trafic intens. Toate acestea sunt manifestări ale democratizării tehnologiei.

suntem dependenți de Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp sau Google Maps nu este neapărat o problemă. Partea fascinantă este Waze sau Uber funcționează la fel de bine pe un smartphone de 1000 de lei sau 1000 de euro. Această realitate nu ar fi fost posibilă într-un lume în care telefoanele nu ar fi fost, în mare parte, la fel, în care folosești un Android sau un iPhone și atât. În momentul în care viața dezvoltatorilor de programe a devenit mai ușoară, au putut să se concentreze pe programe mai interesante și mai utile la scară largă. Acolo sunt inovațiile în 2019 și sunt adresate tuturor utilizatorilor de smartphone-uri.

Întotdeauna vor exista telefoane cu două ecrane, patru camere și 5G

yota2feat_white-1200x600La nivel micro, inovația există și a existat din totdeauna, dar asta nu înseamnă că este neapărat utilă pentru toată lumea sau constructivă din prisma raportului preț/performanță. În 2019, toată lumea visează la 5G, dar în continuare ți se va întrerupe o conversație telefonică de trei, patru ori între Brașov și București. Avantajul va consta într-un transfer de date similar cu fibra optică pe calea aerului când te afli în Piața Victoriei din Capitală sau în Piața Sfatului din Brașov. Nu-ți ține de cald.

Este drăguță ideea cu camerele periscopice care ies din telefon doar când ai nevoie de ele. Dacă ai fost stresat în trecut în legătură cu faptul că un hacker îți poate accesa camera de la mobil, aceasta este o soluție utilă. În plus, vine cu avantajul că întreaga față a terminalului tău constă într-o suprafață de afișare utilizabilă, când camera de selfie-uri nu stă într-o crestătură.

Cinci camere principale pe un telefon se vor reflecta în rezultate impresionante, dar fotografiile făcute cu smartphone-ul au ajuns deja într-un punct remarcabil. Majoritatea posesorilor de smartphone-uri le folosesc exclusiv în vacanțe pentru a imortaliza cadre la care nu se vor mai uita prea curând. Din nou, nu trebuie să dai 1000 de euro pe un telefon pentru a face poze decente, mai ales dacă ai o lumină bună în scenă.

Aceasta este o altă consecință a faptului că tehnologia care era revoluționară în urmă cu trei ani, a devenit comună în 2019. Odată cu telefoanele care arată aproape la fel, procesoarele mainstream au devenit remarcabile, iar senzorii foto de top sunt prezenți în telefoane de 1500 de lei, nu doar în unele de 4000 lei.

Telefoanele sunt plictisitoare, dar problema e la noi

sony xperia play

În urmă cu 10 – 15 ani, producătorii de mobile aruncau cu modele în piață încercând să vadă ce merge. Gadgetul din imaginea de mai sus este un Sony Xperia Play care se apropia foarte mult de experiența unui PSP. Între timp, ne-am dat seama că ne putem juca la fel de bine pe un touchscreen de dimensiuni generoase. Nu ne trebuie butoane fizice, chiar dacă te fac mai eficient în lupta cu inamicii. Nu ne trebuie o tastatură fizică precum la BlackBerry pentru că am devenit surprinzători de rapizi cu una digitală.

Dintr-un punct de vedere, tot ce s-a întâmplat în piața de mobile în ultimul deceniu este o aliniere la preferințele utilizatorilor, iat autonomia telefoanelor este cel mai bun argument. Mai mulți producători de telefoane au încercat să lanseze modele mai groase cu o baterie generoasă și, implicit, cu o autonomie spectaculoasă. Nu și le-a dorit nimeni. Indiferent cât de mult te plângi de faptul că ți-ai dori să stai departe de priză două zile cu telefonul, întotdeauna vei opta pentru un smartphone cu 7 milimetri grosime, comparativ cu unul de 15 milimetri.

În urmă cu cinci ani, mulți redactori de tech abuzau de ideea de phablet, ca o referință la telefoanele cu ecrane supradimensionate. Acum, toate telefoanele sunt supradimensionate și sunt împăcați cu asta. Nu mai facem referire la ele într-o formă agresivă sau ironică. Asta ne dorim de la un telefon și asta găsim în comerț. Aceste gadgeturi care au devenit centrul universului nostru se împart în două categorii, mari și foarte mari. Nu este niciun fel de problemă.

sony xperia pureness

În final, este normal să vrei un smartphone deosebit pentru că te plictisești. Îți dorești acea schimbare revoluționară de la telefonul din buzunar pentru că speri să vină la pachet cu acel detaliu remarcabil pe care nu-l cunoști încă, dar ești convins că îți va face viața mai frumoasă. Noul val de mobile va veni la un moment dat și poate se va vinde ca pâine caldă. Data viitoare când te gândești însă la o idee creață legată de acest domeniu, încearcă însă să ai în vedere că s-a încercat implementarea multor astfel de idei în trecut și, practic, nu și le-a dorit nimeni.

[related]

Am avut deja telefoane cu ecran transparente, telefoane cu baterii foarte mari, telefoane pliabile, cu mai multe ecrane și camere profesionale cu un zoom mare și un senzor generos. Toate sună bine, în teorie. În practică însă, pentru cel puțin câțiva ani, te vei orienta către o tabletă de ciocolată cu circuite care face poze bune, este subțire și are un ecran de dimensiuni generoase. Restul sunt amănunte.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele