09 mai 2019 | 08:55

Singura soluție ca anti-vacciniști să nu mai condamne la moarte copiii

ACTUALITATE
Singura soluție ca anti-vacciniști să nu mai condamne la moarte copiii

Ministrul de sănătate al Germaniei, Jens Spahn, a emis o propunere de lege prin care sugerează că părinții care nu își vaccinează copiii școlari împotriva pojarului ar trebui amendați cu până la 2.500 de euro.

Scopul unei asemenea legi nu ar fi amendarea oamenilor, potrivit lui Spahn, ci asigurarea că toată lumea este imunizată. Dacă va fi acceptată, legea va face ca acei părinți care au copii de cel puțin șase ani nevaccinații să fie nevoiți să plătească o amendă.

Ideea lui Spahn face parte dintr-o multitudine de încercări la nivel național de a convinge oamenii de eficiența vaccinurilor. Din aprilie 2019, spre exemplu, vaccinarea copiilor care merg la grădiniță în statul nordic Brandenburg a devenit obligatorie.

În Germania s-a tot discutat despre ideea de a face vaccinarea obligatorie la nivel național, însă există și o problemă – mulți oameni spun că acest lucru ar restricționa libertatea familiilor. Spahns însă spune că aceasta este o dezbatere învechită, ce are nevoie de o soluție nouă. „Am avut această dezbatere o dată la câteva luni în ultimii 10, 20 de ani”, a zis el pentru postul de televiziune ZDF. „Oricând este o epidemie și copiii sau studenții trebuie să fie ținuți departe de lecții, toată lumea spune că am putea, că ar trebui să facem ceva – dar nu suficient de multe se întâmplă”.

Pojarul este pe cât de contagios, pe atât de ușor de prevenit dacă oamenii se vaccinează. Majoritatea cazurilor bolii sunt în rândul oamenilor care fie nu s-au vaccinat, fie nu au primit ambele doze ale vaccinului.

Organizația Mondială a Sănătății a lansat deja un alt avertisment cu privire la amenințarea crescută a pojarului. În primul sfert din 2019, cazurile de pojar sunt cu 300% mai multe decât în primul sfert din 2018. Doar în primele două luni ale lui 2019 s-au înregistrat 34.000 de cazuri de pojar – din care majoritatea în Ucraina, unde s-au înregistrat 25.000 de cazuri în ianuarie și februarie.

În Germania au existat doar 300 de cazuri de pojar anul acesta și 500 în 2018, dar oficialii vor să elimine complet boala.