De ce telefoanele cu camere de 100 megapixeli nu sunt o idee bună
Anul acesta pare a fi reînviat cursa megapixelilor și producătorii de smartphone-uri se laudă că pot să înghesuie cât mai mulți pixeli într-un telefon. De ce nu e o idee bună?
În urmă cu cinci ani, Nokia Lumia 1020 a fost primul telefon care a adus un senzor foto de 41 megapixeli. De atunci, majoritatea producătorilor s-au mulțumit cu senzori 12 MP sau 16 MP. Totuși, anul trecut au reapărut telefoanele cu senzori de 40 MP și 48 MP.
Luna trecută, un executiv Qualcomm a declarat că procesoarele companiei sunt gata să suporte telefoane cu senzori foto de 64 MP sau de 100 MP. Tot acesta a mai spus că sunt câțiva producători care vor lansa modele de telefoane cu camere foto de 64 sau 100 MP. Totuși, nu cred că e o idee foarte bună.
Senzorii camerelor foto trebuie să fie foarte mici și subțiri pentru a încăpea în carcasele mici ale telefoanelor. Asta înseamnă că pixelii trebuie și ei micșorați. Așadar, pixelii mai mici nu pot capta la fel de multă lumină ca pixelii mai mari, care sunt potriviți pentru fotografia de noapte.
Provocările realizării unui senzor de 100 MP pe un telefon
În ultimii ani, smartphone-urile au început să folosească tehnologia de pixel binning pentru a combina datele de la patru pixeli mici pentru a obține mai multă informație. De exemplu, senzorul Sony IMX 586 de 48 MP are pixeli mici (0,8 microni), dar prin pixel-bining se produce o imagine echivalentă a 12 MP cu pixeli de 1,6 micorni.
Funcționează bine pe telefoane ca Honor View 20 sau Redmi Note 7 Pro, dar un senzor de 100 MP e altă poveste.
Va fi o provocare pentru producător să „înghesuie” atât de mulți pixeli într-un senzor de smartphone. O soluție ar fi să crească mărimea senzorului, dar asta ar duce la ieșirea în relief, din carcasa telefonului, a sistemului foto. O altă soluție este să reducă și mai mult mărimea pixelilor și să se bazeze pe pixel binning pentru fotografiile de noapte.
Totuși, un senzor de 100 MP cu pixeli de 0,3-0,4 microni va produce o imagine echivalentă cu 25 MP cu pixeli de 0,6-0,8 microni. Ceea ce nu pare a fi îndeajuns de mult pentru fotografia de noapte de calitate. Galaxy S10 Plus și Pixel 3 au camere foto de 12 MP , dar cu pixeli de 1,4 microni.
Așadar, beneficiul unui telefon cu un senzor de 100 MP ar putea fi imagini mai detaliate, realizate pe timp de zi. Astfel, imaginiile ar putea fi tăiate, astfel încât să obții o altă încadratură mai strânsă, însă asta poți face și cu senzorii telefoto de pe camerele din prezent. P30 Pro îți dă un zoom optic de 5x și un zoom hibrid de 10x. Mai mult decât suficient.
Un alt lucru pe care trebuie să-l consideri este spațiul de stocare
O imagine de 100 MP ar putea ocupa foarte mult spațiu. O imagine de 48 MP ocupă acum în jur de 7-15 MB. Una realizată cu un senzor de 100 MP ar putea ocupa de două ori mai mult spațiu. Și aici nu vorbim de RAW. Un fișier RAW de pe Nokia 9 „cântărește” între 30 și 40 MB, iar unul de pe Mate 20 Pro ajunge până la 80 MB. O imagine RAW realizată de un senzor de 100 MP ar fi mult mai mare.
De asemenea, trebuie să te gândești și la puterea de procesare. Da, Snapdragon-urile Qualcomm le pot face față, dar Nokia 9 demonstrează că timpul de așteptare poate fi foarte mare atunci când faci procesare serioasă pe imagine.
Oricum, vom putea testa toate aceste aspecte testul de curând. Să vedem care va fi primul telefon cu camera foto de 100 MP și dacă va fi bună de ceva.