Experiență: am pus la treabă camera de 48 MP de pe Honor View 20

ACTUALITATE
Experiență: am pus la treabă camera de 48 MP de pe Honor View 20
01 mart. 2019 | 12:59

Am testat camerele foto ale Honor View 20 ca să-ți faci și tu o impresie despre calitatea lor, înainte să dai banii pe acest telefon. Promite așa ceva: 48 de megapixeli și inteligență artificială.

Honor View 20 este echipat cu una dintre cele mai bune camere pe un telefon, în acest moment. E un senzor nou, mai bun pentru cadre trase noaptea, și ajutat de inteligența artificială dezvoltată de Huawei pentru telefoanele sale. În caz că nu știai, Honor e un brand separat al Huawei.

[related]

Honor View 20 împrumută câteva atuuri de la flagshipul vedetă al Huawei, dar e mult mai tentant datorită prețului. La nivel de specificații, Honor View 20 folosește un procesor Kirin 980 (dezvoltat de Huawei) și e disponibil cu 128 GB spațiu de stocare și 6 GB sau 256 GB și 8 GB RAM.

Telefonul folosește Android Pie cu interfața Magic UI (inspirată de EMUI de la Huawei) și are un ecran de 6,4 inci LCD cu o perforație în stânga sus, unde vine camera de selfie. Bateria e de 4.000 mAh.

Designul e, de asemenea, deosebit. Pe spatele telefonului, indiferent de nuanța de culoare, e un efect 3D care reproduce litera „V”. Îl descoperi mai bine în seria asta foto de când a fost lansat oficial.

Acum e însă vorba de camera foto, iar în acest caz are una de 48 MP f/1.8 pe spate, care filmează 4K la 30 FPS și oferă un zoom 2x cu crop în cadrul mare. Pe față e o cameră de selfie de 25 MP f/2. Eu am folosit pentru acest test versiunea cu 8 GB RAM.

Honor View 20 – Ce e special la camera foto

Honor View 20 CES 2019-14

Senzorul de 48 MP și ansamblu 3D Time-of-Flight (TOF) dual care poate fi folosit pentru aplicații de AR. Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

Honor View 20 este un telefon pentru pasionații de fotografie, de la cei amatori până chiar la cei profesioniști. Este primul telefon echipat cu o cameră principală de 48 megapixeli, cu un senzor CMOS Sony IMX586, cu o dimensiune de 1/2 inci.

Acestuia i se alătură un al doilea senzor de adâncime pentru fotografiile cu mod portret, iar camera frontală este de 25 megapixeli, care e, de asemenea, una impresionantă.

Performanțele camerei de 48MP sunt îmbunătățite cu ansamblul dual-NPU (pentru aplicații bazate pe inteligență artificială) și dual-ISP (pentru procesarea imaginii). Ai la dispoziție cinci niveluri de rezoluție pentru fotografie pe care le poți seta după cum dorești:

  • 48 MP Claritate Ultra AI, format 4:3 și rezoluție 8.000 x 6.000 px
  • 48 MP, format 4:3 și rezoluție 8.000 x 6.000 px
  • 12 MP, format 4:3 și rezoluție 4.000 x 3.000 px
  • 9 MP, format 1:1 și rezoluție 2.992 x 2.992 px
  • 7 MP, format 19,2:9 și rezoluție 4.000 x 1.872 px

Honor View 20 – Ce înseamnă inteligență artificială în fotografie

Mod Claritate Ultra AI: ƒ/1.8, 4,75 mm, ISO 160

La fel ca în cazul Huawei Mate 20 Pro, Honor View 20 se laudă cu inteligența artificială care face minuni în cazul fotografiilor. Promite că, indiferent de condiții, îți va ieși o poză superbă pe care să o publici imediat pe Facebook sau Instagram.

Adevărul e că trebuie mai întâi să o înțelegi și să-i descoperi punctele tari și rateurile (care-s destule).

În modul Claritate Ultra AI, faci poze de 48 megapixeli, la rezoluție foarte mare, dar e potrivit pentru peisaje, după cum îți sugerează și grila de informații. Am testat acest modul și e util în special atunci când ai lumină bună și când vrei să surprinzi cât mai multe detalii pe un subiect dat. Toate imaginile pe care le vei vedea sunt „brute”, n-au trecut deloc prin postprocesare.

Noaptea, nu e recomandat să folosești Claritate Ultra AI pentru că te vei alege cu ceva „artefacte” pe cer, fără să mai menționez zgomotul de imagine. În modul de noapte în schimb, chiar dacă face imaginile la 12 MP, ai mai multă claritate, mai puțin zgomot de imagine și culori mai echilibrate.

Fotografiere la 48 MP Claritate Ultra AI: ƒ/1.8, 4,75 mm, ISO 2500

Mod Nocturn: ƒ/1.8, 4 sec, 4,75 mm, ISO 1600

Expunere corectă în Night Mode: ƒ/1.8, 4 sec, 4,75 mm, ISO 800

Încă o imagine bine expusă în Night Mode. Se observă puțin zgomot de imagine pe cer, dar nimic ce nu poate fi retușat în postprocesare: ƒ/1.8, 4 sec, 4,75 mm, ISO 1600

Cel mai echilibrat modul este cel de 48 megapixeli simplu, unde ai opțiunea de a bifa AI (inteligența artificială) care identifică diferitele situații și subiecte pe care le fotografiezi. În funcție de acestea, reglează automat contrastul, luminozitatea și saturația culorilor.

Fotografie realizată la 48 MP, cu activarea funcției AI: ƒ/1.8, 4,75 mm, ISO 50

Fotografie realizată tot la 48 MP, cu AI activat: ƒ/1.8, 4,75 mm, ISO 50. Un cer surprinzător de clar, având în vedere că am riscat și am fotografiat direct în soare.

Situație în care AI-ul a realizat o imagine nocturnă reușită, chiar dacă se observă puțin zgomot de imagine: ƒ/1.8, 4,75 mm, ISO 5000

În ceea ce privește funcția de close-up, este și ea foarte utilă. Focalizarea se face la câțiva centimetri de subiect. Surprinde foarte multe detalii, mai ales dacă alegi rezoluția de 48 megapixeli. Ajută și că sunt îmbunătățite culorile ca să fie ceva mai vii decât realitatea.

48 MP cu AI activat: ƒ/1.8, 4,75 mm, ISO 5000

48 MP, cu funcție AI activată: ƒ/1.8, 4,75 mm, ISO 64

Tot 48 MP cu AI: ƒ/1.8, 4,75 mm, ISO 200

Honor View 20 – În ce moduri poți fotografia

Dacă vrei imagini creative, în aplicația camerei foto găsești 13 moduri care te ajută mai mult sau mai puțin în situațiile date:

Pro: dacă vrei să preiei comenzile camerei și să o setezi cum vrei tu (e singurul modul în care poți fotografia în format RAW).

Încetinire și filmare lentă (Slow Motion): te ajută să filmezi cu încetinitorul, dar, la fel ca la orice telefon Huawei, el decide când și cât menține perioada de încetinire când vede obiecte în mișcare. De menționat că Honor View 20 e capabil să filmeze 4K, dar nu-ți recomand să filmezi pe timp de noapte la asemenea rezoluție. Un alt avantaj este stabilizarea de imagine care se „simte” în timpul filmării.

Panoramă: e util și se comportă ca pe toate telefoanele Huawei, nu are nimic special. În imaginea panoramică de mai jos, camera n-a reușit să creeze o linie continuă la borduri, dar, în mare parte, a îmbinat bine imaginile. Aproape că a ieșit un peisaj cu efect fisheye (bifurcația aleilor nu arată așa cum se vede, dar distorsiunea e plăcută vederii).

honor view 20 panorama

Diafragmă: dacă vrei să obții un efect de bokeh mai pronunțat când vrei să faci un portret sau o poză la o floare, de exemplu. În practică, defocalizarea e destul de uniformă și pot doar presupune că ajută acel senzor 3D sau că, în sfârșit, AI ajută și acest capitol. S-ar putea să aibă însă probleme cu detaliile mai fine, cum ar fi firele de păr la portrete. Partea și mai bună e că alegi o diafragmă și controlezi astfel defocalizarea. Sigur, poți și 0,95, dar e deja exagerat și te duci într-o zonă în care doar prin software poate fi obținută. Recomand f/2.

Mod diafragmă: ƒ/0.95, 4,75 mm, ISO 500. Obiectele din spatele subiectului sunt întrun plan apropiat, dar tot creează un bokeh acceptabil.

Mod diafragmă: ƒ/16, 4,75 mm, ISO 1600. Aici, am testat bokeh-ul pentru obiecte mai depărtate în fundal, la cea mai mică valoare a diafragmei.

Mod diafragmă: ƒ/0.95, 4,75 mm, ISO 2500. Aici, am deschis iar diafragma la valoarea maximă, dar nu sunt diferențe mari de bokeh față de imaginea precedentă

Pictură cu lumină: este unul dintre modulele mele favorite pentru că lași telefonul pe un trepied, setezi ce fel de pictură cu lumină vrei să faci și el captează dârele de lumină în mișcare.

Mod Pictură cu lumină: ƒ/1.8, 17 sec, 4,75 mm, ISO 64

HDR: este util atunci când lumina este prea puternică și creează contraste puternice, supraexpunând sau subexpunând subiectul.

Mod HDR: ƒ/1.8, 4,75 mm, ISO 50

Mod fotografiere simplă, la 48 MP, cu activare funcție AI. Nu mai apare flare, dar imaginea e prea contrastantă și cu multe detalii ascunse de umbre și de lumini

Artist: este interesant dacă vrei să te distrezi cu efectele creative. Cel mai tare mi se pare efectul de desen hașurat.

Mod Artist: ƒ/1.8,, 4.75 mm
ISO 640. În realitate, este o mașinuță de jucărie

Documente: te ajută să scanezi documente tipărite. Dacă ai mai avut Huawei, știi cum funcționează. Dacă nu, principiul e simplu: încadrezi cât de bine poți, fotografiezi și aplicația „taie” fundalul pentru a rămâne cât mai mult din document și cât mai clar.

Mâncare aspectuoasă: ar trebui să ofere o saturație mai ridicată a culorilor și imagine mai luminoasă atunci când detectează ceva de mâncare. În general, e bun pentru fotografia de produs.

Mod Mâncare aspectuoasă: ƒ/1.8, 4,75 mm, ISO 800

Am testat și Modul Claritate Ultra AI, dar nu e nicio diferență (de data asta): ƒ/1.8, 4,75 mm, ISO 640

Nici camera frontală, integrată în ecran, nu te va dezamăgi. Eu am testat-o, după cum vezi în imaginea de mai jos, stând cu spatele la lumină puternică. Mi-a luminat foarte bine fața, fără ca măcar să activez funcția HDR. Camera de selfie are rezoluție de 25 MP (format 4:3), 19 MP (format 1:1) și 15 MP (19,3:9). Sigur, nu oferă o calitate la fel de ridicată precum camera principală, dar pentru rețele sociale și mesagerie e bine.

ƒ/2, 3,85 mm, ISO 160

Se descurcă binișor în modul Artist desen hașurat și pe selfie. Lumina venea din partea dreaptă a imaginii (adică partea mea stângă), așa se explică accentuarea umbrei pe ochiul drept: ƒ/2, 3,85 mm, ISO 250

În concluzie, Honor View 20 este un telefon de nișă, undeva între cele mai bune telefoane din gama de mijloc, dar cu specificații care-l plasează în rândul flagship-urilor. Camerele sunt principalul avantaj și aplicația dedicată oferă o mulțime de moduri în care să fotografiezi. În ceea ce privește zoom-ul, apreciez ideea Huawei de-a face crop în imaginea de 48 MP ca să-ți furnizeze o imagine finală de 12 MP cu 2x. Sigur, poți duce până la 10x, dar acolo e digital și produsul final nu-i prea bun (ca la orice telefon).

[related]

Per total, Honor View 20 e un telefon care ia un senzor imens – și la propriu, și la figurat – și îți poate furniza imagini de 12 MP excelente. E mai scump decât modelul din 2018, dar ca hardware e justificat costul. Dincolo de camera foto, am apreciat designul. E, în sfârșit, mai potrivit pentru publicul pe care îl țintește Honor: tineri.