De ce avem nevoie de AI pentru a detecta minciunile din timpul alegerilor
Facebook pare să fi luat recent măsuri pentru a lupta contra fake news în timpul alegerile europarlamentare de anul acesta. Însă vor fi acestea de ajuns?
2019 este an electoral pentru România. În mai toate culturile, candidații la alegeri recurg la mijloace nu tocmai corecte pentru a se pune într-o lumină bună sau pentru a-și discredita adversarii. Fie că e vorba de minciuni deliberate, fie de răspândirea de fake news.
Să luăm exemplul Statelor Unite, în cazul alegerilor prezidențiale din 2016. În timpul campaniei electorale, audiența pentru top 20 știri false a fost mult mai mare decât cea pentru top 20 știri adevărate.
Minciunile sunt specifice rasei umane. Multe sunt inofensive, dar amplificate de social media, fenomenul fake news poate avea consecințe destul de grave. Cantitatea uriașă de conținut generat în ziua de azi face ca filtrarea manuală a informației să fie absolut imposibilă. Dar poate inteligența artificială să rezolve ceva în acest sens?
Ce propun cercetătorii în legătură cu fenomenul fake news
Cercetătorii au pornit să descopere cum știrile false călătoresc prin rețea pentru a vedea dacă există vreo diferență față de felul în care sunt distribuite știrile adevărate.
Descoperirile cercetătorilor de la Arizona State și Penn State le-au confirmat ipoteza. Aparent, există diferențe semnificative între felul în care știrile false și cele adevărate se răspândesc pe rețelele noastre sociale.
Cercetătorii de la Information Technology University din Pakistan spun că metodele tradiționale de detectare a fake news nu mai sunt aplicabile sau eficiente pentru rețelele sociale online. Aceștia propun un sistem bazat pe tehnologia blockchain pentru prevenirea știrilor false.
Sistemul folosește trei așa-numite contracte smart care să înscrie, actualizeze și revoce identitățile organizațiilor media. Această tehnologie utilizează inteligența artificială pentru a proteja împotriva alterărilor malițioase și include o metodă de tip dovadă-de-veridicitate pentru a face ușoară confirmarea validității.
Nici inteligența artificială nu este soluția perfectă pentru stoparea fenomenului de fake news. Dar măcar este un pas înainte.