Videoclipul homofob cu care Putin speră să câștige alegerile prezidențiale

Videoclipul homofob cu care Putin speră să câștige alegerile prezidențiale

Rușii care nu merg la vot la alegerile prezidențiale de pe 18 martie riscă să-și vadă țara  transformată într-un stat al homosexualilor, în care bărbații de peste 50 de ani sunt eligibili pentru recrutarea militară. Cam ăsta este mesajul care circulă prin intermediul unui video homofob și xenofob, ajuns viral în online.

Acțiunea este plasată în ajunul alegerilor prezidențiale, pe 17 martie. Începe cu un bărbat de vârstă mijlocie, care își ironizează soția în timp ce aceasta își pune alarma să se trezească și să meargă la vot. „Ca și când nu ar alege ei un președinte dacă nu mergi tu la vot”, este replica pe care bărbatul i-o adresează soției. Imediat cum adoarme visează un ofițer militar, însoțit de doi soldați dintre care unul de culoare, care au venit să-l recruteze în armată, deși are 52 de ani. Nedumerit, acesta află că vârsta eligibilă a fost majorată la 60 de ani.

Închide ușa și merge în bucătărie, unde dă peste un homosexual tatuat, care își face manichiura. „Ce-i asta”, strigă bărbatul speriat, moment în care soția îi amintește că, potrivit unei noi legi, familiile rusești sunt obligate să ia în grijă câte un homosexual abandonat de partenerii lor. Bărbatul merge spre toaletă, unde interfonul îi spune că „timpul la toaletă este restricționat”.

Se așează în pat și adoarme. Ca în filmele de groază clasice pare că se trezește din coșmar, însă filmulețul nu e gata. Se trezește în pat lângă un homosexual. Abia apoi se trezește la realitate și agitat din cap până-n picioare îi spune soției să meargă cu el la secția de votare „înainte să fie prea târziu”.

Videoclipul de trei minute, care conține actori profesioniști, a fost încărcat în social media vineri și sâmbătă și a fost vizionat de milioane de oameni. Dubios, dar actorii spun că nu știu cine a comandat videoclipul. Jurnaliștii de la opoziție consideră că videoclipul a fost produs de echipa de campanie a președintelui Putin sau de comisia electorală controlată de guvern.

Meduza, un site de opoziție, a acuzat producătorii videoului că încearcă să sperie rușii să voteze, apelând la homofobie și xenofobie. Contracandidații lui Putin sunt Pavel Grudinin, liderul partidului comunist, și Ksenia Sobchak, jurnalist liberal care este pro drepturile LGBTQ.

Sobchak a numit filmulețul o „instigare la ură” împotriva membrilor comunității LGBTQ din Rusia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: The Guardian