17 feb. 2019 | 17:45

Cum a ajuns o tehnologie Apple să fie folosită în aplicații piratate

ACTUALITATE
Cum a ajuns o tehnologie Apple să fie folosită în aplicații piratate

De la lansarea App Store din 2008, Apple a căutat să prezinte telefoanele sale mai sigure decât dispozitivele rivale cu Android. Scăpări însă sunt.

O tehnologie dezvoltată de Apple a fost folosită de distribuitori iliciți de software pentru a distribui versiuni modificate ale Spotify, Angry Birds, Pokemon Go, Minecraft, dar și ale altor aplicații populare, pe iPhone.

TutuApp, PandaHelper, AppValley și TweakBox au găsit o modalitate prin care să folosească certificate digitale pentru a reuși să acceseze un program introdus de Apple. Tehnologia a fost creată de compania condusă de Tim Cook pentru a lăsa corporațiile să distribuie aplicații către angajații lor, fără să treacă prin magazinul de aplicații controlat strict de Apple.

Prin folosirea acestor certificate, sunt oferite versiuni modificate ale aplicațiilor respective, care le permit consumatorilor să le folosească fără reclame și fără să plătească anumite taxe. Astfel, Apple și creatorii de aplicații nu mai încasează venituri de pe urma acestora.

Prin această acțiune, distribuitorii ilegali de aplicații încalcă regulamentul Apple, care permite ca aplicațiile să fie distribuite publicului larg doar prin App Store. Descărcarea versiunilor modificate încalcă, de asemenea, termenii și condițiile ale majorității aplicațiilor.

Apple nu are nicio modalitate prin care să urmărească distribuirea în timp real a acestor certificate sau răspândirea aplicațiilor modificate necorespunzător pe telefoanele sale, dar poate anula certificatele în cazul în care găsește abuzuri. Potrivit Reuters, „pirații” descoperiți au fost banați din sistem, însă, în doar câteva zile, au început să folosească certificate diferite și au reluat operațiunea.

Mulți dintre acești distribuitori de aplicații au propriile reclame prin care pot face bani iar unele dintre ele oferă chiar abonamente plătite care permit accesul utilizatorilor la conținut furat sau alte beneficii. Încă nu este clar câți bani au pierdut compania și creatorii legitimi ai aplicațiilor.