03 dec. 2018 | 13:39

Țara în care oamenii merg la închisoare de bunăvoie

ACTUALITATE
Țara în care oamenii merg la închisoare de bunăvoie

De regulă, majoritatea oamenilor nu visează să ajungă la închisoare – condițiile nu tocmai favorabile din celule nu sunt prea ademenitoare.

Lucrurile stau altfel în Coreea de Sud, unde oamenii merg din propria inițiativă la închisoare. Ai crede că motivul din spatele unei asemenea decizii ar putea fi sărăcia, dar nu e așa. Șederea la închisorile private din Coreea de Sud este plătită cu 90 de dolari pe zi. Astfel, mulți coreeni aleg să meargă acolo pentru a se odihni și a scăpa de stresul de zi cu zi.

Facilitatea „Prison Inside Me” din nord-estul Hongcheonului a adăpostit, din 2013 și până acum,  peste 2.000 de deținuți. Printre ei s-au numărat corporatiști și studenți, care doreau o gură de aer de la mediile de lucru și academice extrem de solicitante. „Închisoarea asta îmi dă un simț al libertății”, a zis funcționara Park Hye-ri, în vârstă de 28 de ani, care a stat 24 de ore în închisoarea din Hongcheon. „Eram prea ocupată. Nu ar trebui să fiu aici, ținând cont de munca pe care trebuie să o fac. Dar am decis să iau o pauză și să mă concentrez pe mine pentru o viață mai bună”.

Cei care ajung în această închisoare trebuie să respecte reguli foarte stricte. Nu au voie cu telefoane sau ceasuri la ei, iar discuțiile cu alți deținuți sunt interzise. Mai mult, prizonierii trebuie să poarte o uniformă albastră tot timpul. Ei primesc o saltea de yoga, un set pentru ceai, un stilou și un carnețel. Mesele lor cuprind cartofi dulci fierți și shake de banane la cină și budincă de orez la micul dejun. De dormit, dorm jos, pe podea. Nevoile fiziologice și le fac în micuța toaletă din celula lor. Nu în ultimul rând, nu există vreo oglindă în celulă.

Cei mai mulți deținuți care trec pragul facilității „Prison Inside Me” spun că aceasta nu e o închisoare și că adevărata închisoare este viața lor de zi cu zi.