Avioanele supersonice, cum era Concorde, vor reveni în forță
Acum mai mult de un deceniu, Concorde era avionul comercial al viitorului. Zbura de două ori mai repede decât viteza sunetului și un bilet era cumplit de scump.
Dacă voiai să ajungi din Londra la New York, străbăteai distanța în trei ore și jumătate – jumătate din cât durează în prezent aceeași călătorie cu un avion simplu. Totuși, în 2003, după 27 de ani de serviciu aerian, Concorde și-a încheiat socotelile cu lumea. În acel an, atât Air France, cât și British Airways au retras avioanele supersonice din circulație. Cauzele invocate de Air France și British Airways pentru retragerea Concorde au fost numărul de pasageri care se afla în scădere și costurile de întreținere care continuau să urce. Dacă vrei să înțelegi însă mai bine de ce s-a întâmplat asta, poți citi mai multe aici.
Totuși avioanele supersonice ar putea să revină, mulțumită startup-urilor de aviație și a noilor legi din SUA. Mai multe startup-uri testează noi tehnologii, care ar putea să aducă înapoi avioanele supersonice – doar că de data aceasta, ele ar fi mai silențioase. Zgomotul puternic specific avioanelor supersonice a fost motivul pentru care SUA a interzis zborul avioanelor supersonice deasupra țării. Cu toate astea, Donald Trump a semnat în octombrie mai multe acte care cer Administrației Federale de Aviație să elimine interdicția.
În 2023, cei de la NASA vor testa prototipul de avion supersonic X-59 QueSST deasupra mai multor orașe mari din SUA. De asemenea, startup-urile Aerion, Spike Aerospace și Boom Supersonic încearcă să dezvolte, la rândul lor, avioane supersonice care să facă călătoriile între destinații îndepărtate mult mai rapide.
Cu toate astea, ecologiștii se tem de efectul pe care aceste avioane l-ar putea avea asupra mediului. Startup-urile promit că avioanele supersonice care vor apărea în următorul deceniu vor emite mai puține gaze toxice – dar dacă vor reuși să realizeze ceea ce și-au propus rămâne de văzut.