04 nov. 2018 | 15:54

Planul extraordinar al NASA: solul de pe Marte să fie combustibil

ACTUALITATE
Planul extraordinar al NASA: solul de pe Marte să fie combustibil
xemplar.com

Misiunile pe Marte aduc cu sine multe probleme care ne împiedică să atingem acest deziderat, dar cercetătorii cred că au găsit o soluție pentru problema combustibilului.

Colonizarea planetei Marte se află pe buzele multor companii care promit că într-un viitor relativ apropiat vom putea ajunge acolo, pentru a ne feri de pericolele iminente de pe Pământ. Cu toate acestea, sarcina este una aproape imposibilă.

Distanța dintre Pământ și Marte este mult mai mare decât cred majoritatea oamenilor și se schimbă constant, pe măsură ce planetele se rotesc în jurul Soarelui. Cea mai mică distanță dintre noi și Marte este de aproximativ 54 de milioane de km.

Lansarea este un alt punct sensibil, care durează de la 128 la 333 de zile și să nu mai vorbim de astronauții care ar fi expuși radiațiilor în tot acest timp. Să zicem că totuși reușim cumva să rezolvăm aceste impedimente și tot rămânem cu unul: problema combustibilului necesar pentru o călătorie înapoi.

Aceasta este o problemă la care oamenii de știință NASA lucrează deja din greu. Kurt Leucht spune că NASA pregătește o potențială soluție care să sprijine desfășurarea misiunilor – extragerea combustibilului pentru rachete din solul marțian.

Ideea ar fi să extragă apă din regolit – solul planetei Marte, despre care oamenii de știință cred că ar putea conține urme de apă – și să folosească electroliza pentru a o descompune în hidrogen și oxigen. Apoi vor combina hidrogenul cu carbon din atmosfera Planetei Roșii pentru a produce metan, care poate funcționa ca un combustibil pentru rachete.

NASA intenționează să trimită sistemul ISRU înaintea unei misiunii pe Marte, împreună cu roboți care vor preleva sol de pe suprafața planetei. Câțiva ani mai târziu, oamenii vor merge pe Marte și, dacă va fi nevoie, vor folosi combustibilul pentru a se întoarce acasă.