Povestea celui mai celebru țipăt pe care l-ai auzit în nenumărate filme
În multe filme se folosesc efecte de sunet stoc, iar unele sunt ușor de recunoscut dacă le-ai auzit de două sau trei ori. Cel mai celebru dintre acestea este un țipăt.
L-ai auzit o dată și poate nu l-ai băgat de seamă. L-ai auzit a doua oară și s-ar putea să ți se fi părut ceva mai cunoscut. Cu siguranță l-ai auzit și a treia și a patra oară și tot așa, dar poate că n-ai știut că are un nume și e chiar celebru. E vorba despre țipătul Wilhelm.
Acesta a fost folosit în 389 de filme (cel puțin până în iulie 2018), începând cu 1951. Țipătul este folosit de obicei când cineva este împușcat, cade de la înălțime sau este aruncat de suflul unei explozii.
Cel mai probabil, țipătul aparține lui Sheb Wooley, actor și cântăreț, iar numele sunetului vine de la Soldatul Wilhelm, un caracter din westernul The Charge at Feather River, din 1953. Soldatul scoate acest țipăt atunci când este rănit la coapsă de o săgeată. Aceasta a fost prima folosire a sunetului din ”biblioteca” de sunete stock a Warner Brothers, dar filmul al fi al treilea în care apare efectul.
Efectul a devenit popular după ce a fost folosit în Star Wars, în Indiana Jones în desene Disney și în multe alte filme celebre. Ben Burtt, designer de sunet, a descoperit înregistrarea originală, denumită ”bărbat mușcat de crocodil” în timp ce lucra la Războiul Stelelor. Acesta a integrat sunetul într-o scenă în care Luke Skywalker împușcă un Stormtrooper, iar acesta din urmă cade de la înălțime.
Burtt este creditat cu numele efectului ”țipătul Wilhelm”, iar acesta a încorporat sunetul și în alte filme. În comunitatea designerilor de sunet, țipătul a devenit un ”inside joke”, astfel că din ce în ce mai mulți l-au integrat în filme.
Astăzi îl poți auzi în pelicule celebre, între care Lord of the Rings: The Return of the King, Avengers: Infinity War, Django Unchained, Reservoir Dogs, Up, Kill Bill: Vol. 1, Deadpool 2, Avatar sau The Fifth Element.