Cum a fost conservată o fosilă extrem de veche până acum
Cercetătorii au recuperat anterior o coadă de dinozaur cu pene și o pasăre care se aflau în interiorul unui chihlimbar. Cea mai nouă descoperire de acest gen a reușește să le eclipseze pe celelalte.
Aceștia au descoperit în interiorul pietrei semiprețioase fosila unui pui de șarpe. Pe lângă faptul că fosilele de șarpe sunt extrem de rare, aceasta este și mai specială decât atât. Potrivit estimărilor, este veche de 99 milioane de ani.
„Este prima fosilă de pui de șarpe pe care am găsit-o vreodată”, a declarat profesorul Michael Caldwell de la Universitatea din Alberta, Canada.
Puiul de șarpe a trăit în pădurile din Myanmar, în perioada cretacică. Cercetătorii i-au dat numele de Xiaophis Myanmarensis sau șarpele zorilor din Myanmar.
Potrivit oamenilor de știință, corpul șarpelui poate fi văzut în bucata de chihlimbar, mai puțin capul, care lipsește. Oasele creaturii au fost analizate în interiorul unui sincrotron – o sursă extrem de puternică de raze X – și au fost comparate cu cele ale șerpilor obișnuiți.
Caracteristicile anatomice sugerează că dezvoltarea coloanei vertebrale a șerpilor pare să se fi schimbat destul de puțin pe parcursul al celor aproape 100 de milioane de ani.
Oamenii de știință au spus că șarpele ar fi putut supraviețui zeci de milioane de ani într-o stare primitivă, înainte de a dispărea. De asemenea, ei au declarat că fragmentele plantelor și insectelor găsite în interiorul chihlimbarului confirmă faptul că șarpele a trăit în păduri, ceea ce reprezintă o altă premieră.
Acest lucru nu a putut fi demonstrat înainte, deoarece puținele fosile descoperite din acea perioadă indicau că șerpii respectivi trăiau în râuri sau în mare.
Dr Ricardo Pérez-de la Fuente de la Oxford University Museum of Natural History spune că descoperirea oferă informații prețioase despre dezvoltarea și evoluția șerpilor antici. Descoperirea a fost raportată în jurnalul „Science Advances”.