12 iul. 2018 | 13:58

Procesul – Povestea românului băgat la închisoare pe nedrept

ACTUALITATE
Procesul - Povestea românului băgat la închisoare pe nedrept

Documentarul „Procesul” urmărește povestea lui Mihai Moldoveanu. E un om pe care sistemul juridic român l-a doborât la pământ fără milă pentru o crimă pe care nu a comis-o vreodată.

De mai bine de 20 de ani, Mihai, fost ofițer al armatei române, s-a luptat cu sistemul juridic din România pentru a demonstra că este nevinovat. Asta după ce a fost condamnat de două ori la închisoare pentru uciderea unui taximetrist din Oradea, în anul 1995.

A încercat să caute probe alături de avocați, a participat la nenumărate comisii în Parlament și la emisiuni TV, a făcut Facultatea de Drept din spatele gratiilor, dar, poate cel mai important, a dat statul român în judecată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și a câștigat.

Acum există și un documentar care arată cum s-au despletit nedreptățile și abuzurile în viața lui Mihai.

Documentarul „Procesul”, realizat de Ileana Bîrsan și Claudiu Mitcu, a fost nominalizat la premiile Gopo 2018 și poate fi urmărit în cinematografe începând cu 13 iulie. Durează o oră și jumătate și este rezultatul a aproape cinci ani de muncă din partea echipei de producție.

Povestea urmărește cum au decurs lucrurile pentru Mihai Moldoveanu după ce a fost eliberat provizoriu. Reușește să împletească reconstituirile dinaintea celei dintâi sentințe cu rejudecarea dosarului. Ca privitor, te trezești în punctul în care ești tu însuți un mic judecător, care deliberează ce e de făcut.

Prima oară când a fost condamnat era 1998. Pe atunci, judecătorii i-au dat 25 de ani de închisoare. Cu doi ani în urmă, Mihai recunoscuse crima, dar și-a retras declarația, spunând că a fost făcută pe fondul presiunilor intense ale anchetatorilor. Presiuni care constau în bătăi și abuzuri verbale.

Procesul „Moldoveanu vs. României” în care statul român a pierdut

Mihai s-a hotărât până la urmă să dea statul român în judecată la CEDO în 2000. Cu mult mai târziu, în 2012, a venit și îndelung așteptatul verdict. Bărbatul nu a avut parte de un proces corect din pricina neanalizării tuturor probelor, de apărare la recurs și nici de audieri.

Decizia celor de la CEDO a venit sub forma unei speranțe noi pentru Mihai, mai ales că a fost urmată de rejudecarea dosarului. Însă, în 2014, el a fost condamnat din nou, de data aceasta la 23 de ani de închisoare, din care apucase să execute 18.

Motivul? Judecătorii nu l-au crezut când a spus că mărturiile din 1996 fuseseră făcute sub presiune.

„Nu au vrut să verifice amprentele, au dispărut lucruri de la dosar, nu au vrut să facă reconstituirea, totul a fost o mare băşcălie”, a povestit Mihai. „În iunie 2014 m-am trezit din nou condamnat la 23 de ani de închisoare, deşi trei dintre infracţiuni erau prescrise şi nu mai puteam fi condamnat decât la maxim 20. Au considerat că, dacă mă condamnă din nou la 23 de ani, mai am de executat 2 ani şi, într-un fel sau altul, scapă de mine şi că nu mai apar în presă”.

Mihai a mai stat un an în închisoare. Ulterior, a primit o amânare de șase luni, iar Instanța de judecată de la Sectorul 4 l-a eliberat. Din 2015, el a rămas un om liber – pe cât de liber poate fi cineva căruia i-au rămas șapte ani rest de pedeapsă.

Mihai a spus că se simte într-un pericol constant și că orice altercație l-ar putea băga din nou la închisoare.

Singurele probe care ar fi putut poate să ducă la adevărații criminali (pe care, conform lui Mihai, mulți oameni din Oradea îi cunosc de ani de zile) erau amprentele. „Nu o să aibă nimeni curaj acum să deschidă un nou dosar penal pentru a verifica amprentele şi să și găsească autorii, pentru că asta ar însemna să cadă şi doamna Stanciu, şi doamna Kovesi, care era procuror general când şi eu şi colega mea de dosar am câştigat la CEDO”, a povestit Mihai la avanpremiera filmului la Cinematograful Elvire Popesco.

„Din informaţiile mele, la vremea respectivă, doamna Kovesi ştia cine sunt autorii, în calitatea ei de procuror general, cazul fiind mediatizat. Dar au preferat să îngroape totul ca să nu plătească colegii lor”.

În momentul de față, Mihai își dorește ca sistemul de justiție din România să se redreseze. „O țară în care nu există o justiție corectă nimic nu o să meargă bine”, a fost concluzia lui.