09 iul. 2018 | 10:45

Rezultate finale bac 2018: notele după numărul record de contestații

Generalist
Rezultate finale bac 2018: notele după numărul record de contestații

Pe 9 iulie, elevii care au susținut bacul la începutul acestei luni, au aflat rezultatele finale, după contestații. E momentul liceelor care să se laude cu promovare de 100%.

Niciodată nu s-au mai înregistrat atât de multe contestații la bac. Potrivit Ministerului Educației, au fost depuse 44.401 de cereri de recorectare a lucrărilor.

Cele mai multe contestații au fost depuse la limba română, nu mai uțin de 18.705, dar și la proba obligatorie a profilului, adică istorie sau matematică (13.542). La proba de limbă maternă au fost depuse 496 de cereri de contestații. Aceste cifre arată că elevii au din ce în ce mai puțină încredere în modul în care corectează profesorii și creștere mai mult sau mai puțin justificată a încrederii de sine a elevilor.

Și ultima probă de la bac 2018 a înregistrat un număr foarte mare de contestații: 11.658.

Elevii au avut la dispoziție un interval de doar câteva ore pentru a depune cererile de recorectare a lucrărilor pe data de 4 iulie, când au fost afișate primele rezultate la bac. Anul acesta, rata de promovabilitate a fost mai mică decât anul trecut,  de doar 67,7%, potrivit statisticilor dinainte de contestații.

Rezultatele finale la bac 2018, după contestații, au fost publicate și pe bacalaureat.edu.ro.

După soluționarea contestațiilor, 132 de elevi au luat media 10 la BAC, față de 104 de medii maxime înregistrate la primele rezultate. Anul trecut, au fost 126 de elevi care au luat media 10 la bacalaureat (97 de medii de 10 la bac înainte de contestații).

Bac 2018: cine recorectează lucrările

Potrivit Observator, lucrările pentru care au fost depuse contestațiile sunt recorectate de comisii speciale județene, regionale sau, în cazul Capitalei, de o comisie pentru Municipiul București.

Nu trebuie să-ți faci iluzii că vei avea nepărat o notă mai mare la bac. Există și posibilitatea ca acolo unde credeai că ai scris mai multe, să fie mai multe greșeli, iar nota să scadă. Astfel, nota obținută pe 4 iulie poate crește, descrește sau să rămână aceeași după contestații. Prin urmare, notele afișate pe 9 iulie sunt cele finale și nu mai pot fi schimbate.

De asemenea, a fost eliminată astfel o regulă, încă din 2017, care spunea că, dacă între nota inițială și cea de la contestații este o diferență de maximum 0,5 puncte, atunci nota definitivă rămânea tot cea inițială.

Bac 2018: dacă n-ai reușit acum, mai o șansă în toamnă

Elevii care n-au reușit să ia bacul din vară, mai o șansă în toamnă, când începe a doua sesiune de bac 2018.

Perioada de înscrieri este 10 – 13 iulie pentru majoritatea candidaților și ziua de 27 iulie pentru elevii care au reușit să promoveze la corigențe.

Conform Calendarului la bacalaureat 2018, a doua sesiune începe cu probele scrise, în perioada 20-23 august.  Apoi au loc probele orale, între 24 – 31 august.