Dronele NASA care ar putea rezista atmosferei planetei Venus
În deceniile următoare, NASA și alte agenții spațiale speră să poată realiza misiuni tot mai ambițioase pe planetele din Sistemul nostru Solar.
Pe lângă studierea mai detaliată a planetei Marte – de care toată lumea este interesată – NASA intenționează să inițieze o misiune pentru a afla mai multe despre trecutul planetei Venus.
Misiunea va include studierea atmosferei superioare a planetei Venus, pentru a determina dacă aceasta a avut apă lichidă pe suprafața sa.
Pentru a face față acestei provocări, NASA a început să colaboreze cu Black Swift Technologies – companie specializată în sisteme aeriene fără pilot – și vrea să construiască o dronă care ar putea supraviețui în atmosfera superioară a planetei.
Atmosfera lui Venus este dominată de vânturi puternice care se învârt în jurul planetei de până la 60 de ori mai repede decât o fac pe planetă, deci sarcina dronelor nu va fi una ușoară. Dacă compania va reuși să se ridice așteptărilor, NASA va încheia un contract pentru aceste dispozitive.
În ultimii ani, NASA și-a recăpătat interesul pentru Venus, deoarece modelele climatice au indicat că (la fel ca și Marte) planeta ar putea prezenta apă lichidă pe suprafața sa.
Cercetătorii consideră că Venus ar fi putut avea un ocean, care a acoperit o mare parte din suprafața planetei, în urmă cu 2 miliarde de ani. Totul s-ar fi întâmplat înainte ca aceasta să fie victima unui efect de seră, care a lăsat-o fierbinte, așa cum este și astăzi.
Pe lângă apa lichidă, NASA este interesată să studieze mai atent Venus și datorită unui studiu recent. Oameni de știință de la Centrul de Cercetare Ames al NASA și Jet Propulsion Laboratory au susținut că ar putea exista viață microbiană pe planetă. Prin urmare, NASA are o motivație destul de mare pentru a trimite drone către Venus.