Testul de sânge care face tratamentele mai eficiente
Medicina modernă evoluează pe zi ce trece și, odată cu ea, și testele de sânge, care sunt tot mai specifice. De la afecțiuni precum Alzheimerul, până la prezicerea cancerului, testele de sânge promit să ne ajute din ce în ce mai mult în viitor.
Acum, cercetătorii au creat un nou test de sânge, care poate determina ceasul biologic al unei persoane. Testul este unul promițător deoarece, odată ce cunoști ritmul intern al unui pacient, poți să administrezi medicamentele în anumite momente ale zilei, ceea ce le face mult mai eficiente.
De asemenea, administrarea corectă a acestora poate reduce efectele secundare ale terapiilor standard.
Noul test de sânge a fost creat de cercetători de la Universitatea Charité din Berlin, iar studiul lor a fost publicat în „The Journal of Clinical Investigation”.
După cum probabil știai, organismul uman este guvernat de ritmul circadian, care se repetă în cicluri de 24 de ore. Ceasul biologic al unei persoane influențează multe funcții ale corpului uman. Acest lucru este dovedit de faptul că eficacitatea medicamentelor se schimbă în funcție de momentul zilei în care sunt administrate.
Firește, efectul variază de la o persoană la alta – depinde dacă ești o persoană care dă mai mult randament ziua sau noaptea.
Scopul echipei internaționale de cercetători, condusă de Prof. Dr. Achim Kramer, a fost să identifice biomarkerii din sânge care caracterizează ceasul biologic al unui individ. Astfel, ei au analizat activitatea celor 20.000 de gene din celulele sanguine. Cu ajutorul unor algoritmi speciali, au fost identificate 12 gene care influențează ceasul biologic.
Prof. Kramer este convins că această cronoterapie ar putea fi superioară, în comparație cu terapia standard. „Până acum, o astfel de terapie care ține cont de momentul zilei a fost aplicată rar, deoarece nu exista o metodă simplă de diagnosticare”, spune el.
De asemenea, cercetătorul consideră că testul de sânge va contribui la îmbunătățirea diagnosticului și a terapiei.