20 mart. 2018 | 13:53

Românii sunt inconștienți și nu se gândesc la asigurări pentru locuințe

ACTUALITATE
Românii sunt inconștienți și nu se gândesc la asigurări pentru locuințe

Cu toate că au trecut nouă ani de la înființarea fondului de Asigurare Împotriva-Dezastrelor (PAID), mulți români încă habar n-au de asigurarea locuinței. PAID este o societate comercială care desfășoară activitatea de încheiere a asigurărilor obligatorii de locuințe din țara noastră. Dacă luăm în calcul riscurile la care este expusă România, suntem cel mai puțin protejați din Europa.

O analiză arată că partea sud a țării, cu precădere Oltenia și câteva județe din Moldova sunt descoperite total în cazul unei calamități. Analiza a fost realizată pe baza frecvenței de apariție a cutremurelor și inundațiilor, raportată la numărul locuințelor care au asigurare.

Datele PAID arată că doar 1,7 milioane de locuințe din țara noastră, adică 19% din totalul acestora sunt asigurate în caz de inundație, cutremur și alunecări de teren. Astfel, paradoxal, locuințele din zonele mai puțin expuse la calamități sunt mai asigurate decât cele din zonele de risc. România are unul dintre cele mai mici procente din Europa atunci când vine vorba de astfel de asigurări.

De fapt, majoritatea județelor din România se află sub media de cuprindere în asigurare. Astfel, 27 de județe din 40 au mai puțin de 19% din locuințe asigurate, iar cele din sudul țării și Moldova, care sunt cele mai expuse acestor riscuri, au un procent de asigurare sub media pe țară.

românia inundații

Zonele precum Ardeal și Banat sunt cele mai asigurate, cu toate că acolo riscurile sunt mult mai mici. Alături de Cluj, Arad și Timiș se adaugă, la cele mai asigurate locuințe, București, Constanța și Prahova. În București, peste 38% din locuințe sunt asigurate, pentru că majoritatea caselor sunt luate pe credit, iar băncile își obligă clienții să facă asigurare.

La polul opus regăsim județe precum Vrancea, Buzău și Vaslui, care sunt expuse total. Cele mai triste cazuri sunt, totuși, în Oltenia. Orașul Zimnicea din Teleorman are un grad de asigurare de doar 15%, cu toate că acesta a fost distrus aproape complet de cutremurul din ’77. La fel de prost stau și Dolj (13), Ialomița (12%), Gorj (9%) și Olt și Mehedinți (8%). În aceste județe cel mai mare risc îl reprezintă inundațiile.

În cazul unui cutremur ca cel din 1977 România ar înregistra pierderi de peste 4,5 miliarde de euro. Calculele realizate în baza modelelor de risc acceptate la nivel internațional arată că, în cazul unui cutremur ca cel din ’77, doar PAID ar trebui să achite aproximativ 775 de milioane de euro, a declarat Maya Popovic, director executiv, Willis Group.