17 ian. 2018 | 07:40

De ce îți vezi venele albastre, când sângele este roșu

ACTUALITATE
De ce îți vezi venele albastre, când sângele este roșu

Sângele este roșu, orice chirurg îți va spune că și venele sunt roșii. Însă tu le vezi albastre prin piele, iar asta depinde de mai mulți factori.

Dacă te-ai întrebat de ce venele tale sunt albastre, atunci când te uiți la ele prin piele, deși știi că ele, de fapt, sunt roșii, acum afli și răspunsul. Depinde de o serie de mai mulți factori, inclusiv de modul în care ochii tăi percep culoarea, de modul în care lumina se comportă când intră în contact cu corpul tău și de proprietățile speciale ale sângelui.

Distanța de la un capăt la altul al luminii este numită lungime de undp, iar diferitele culori ale luminii au valuri de diferite lungimi. Lumina roșie are o lungime de undă lungă, aproximativ 700 de nanometri, lumina violet are o lungime de undă scurtă, cam 400 de nanometri, iar restul spectrului este împărțit.

Vedem ceva ca o culoare particulară când lumina acelei culori ne lovește ochii, fie direct dintr-o sursă de lumină, fie reflectată de la o suprafață. Pentru a înțelege culoarea venelor pe care o vedem, trebuie să ne gândim la ceea ce se întâmplă cu diferite lungimi de undă de lumină atunci când acestea lovesc pielea noastră și ce se întâmplă când ajung la venele noastre.

Lumina care lovește pielea noastră în timpul zilei este, în esență, albă, un amestec al tuturor lungimilor de undă vizibilă. Pentru a avea o explicație a faptului că tu îți vezi venele albastre, trebuie să te uiți doar la capetele roșii și albastre ale spectrului.

Lumina roșie are o lungime de undă lungă, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil ca aceasta să fie deflectată de materiale și poate călători mai ușor. Lumina roșie poate călători destul de bine prin țesuturile pielii și ale corpului, ajungând până la 5-10 mm sub piele, unde se află multe venele.

Când ajunge la venele, lumina roșie este absorbită de hemoglobină (proteina care face sângele roșu). Lumina albastră are o lungime de undă scurtă, aproximativ 475 nanometri și este împrăștiată sau deflectată mult mai ușor decât lumina roșie. Deoarece este ușor împrăștiată, nu pătrunde atât de mult în piele (doar o fracțiune de milimetru). Când lumina albastră lovește pielea, este în cea mai mare parte deflectată înapoi.

Acum, imaginează-ți că lumina roși și albastră strălucește pe piele, așa cum se întâmplă când te afli sub lumina albă, a zilei. Vei aveau un amestec de culori cu roșu, albastru și alte culori reflectate, în cazul în care pe porțiunea de piele nu există vene.

În locurile în care există vene, vei vedea mai puțin roșu și mai mult albastru. Asta înseamnă că venele tale vor apărea albastre în comparație cu restul pielii. Interesant, efectul variază în funcție de gradul de adâncime al venei și de cât de mare este ea. Vasele foarte înguste, aproape de suprafață, nu vor apărea albastre.