NASA a creat racheta perfectă ca să trimită oameni pe Marte
Propulsorul X3 al NASA aduce mari speranțe cercetării spațiale. Testele arată că ar putea fi folosit pentru a trimite oameni pe Marte.
În următorii 20 de ani, oamenii ar putea ajunge pe Marte cu propulsorul X3. Dezvoltat de cercetători de la Universitatea din Michigan, în colaborare cu NASA și forțele aeriene americane, ultimele teste au arătat că tehnologia sa poate fi folosită pentru a reduce considerabil timpul până la Marte.
X3 este un tip de propulsor Hall, un design care utilizează un flux de ioni și atinge viteze mai mari decât tehnologia actuală. Plasma este expulzată pentru a genera forța de tracțiune, rezultând viteze mult mai mari decât cele pe care le atinge o rachetă cu propulsie chimică, susține NASA. Motoarele cu ioni sunt mai eficiente decât omologii lor chimici și necesită mai puțin carburant pentru a transporta o cantitate similară de echipaj și echipament. Alec Gallimore, șeful proiectului, a declarat că propulsia ionică poate parcurge distanțe de circa zece ori mai mari cu o cantitate similară de combustibil.
O rachetă chimică atinge o viteză de aproximativ cinci kilometri pe secundă, în timp ce un propulsor Hall poate atinge viteze de până la 40 de kilometri pe secundă. Acest tip de creștere este relevantă pentru călătoriile pe distanțe lungi, cum ar fi una spre Marte. Liderii echipei de proiect susțin că propulsia ionică, cum ar fi aceasta, ar putea transporta oameni în următorii 20 de ani. În urmă cu un an a început să fie popularizat conceptul.
Testele recente au demonstrat că propulsorul X3 poate funcționa la o putere de peste 100 kW, generând 5,4 Newtoni forță, cea mai mare din orice propulsor cu plasmă ionică de până acum. Această tehnologie va fi un instrument-cheie în misiunile Asteroid Redirect, care au ca scop explorarea modului în care am putea modifica traiectoria unui asteroid care se apropie de Terra. Probabil că va fi exploatată și pentru misiunea care își propune să trimită echipaj uman pe Marte, în jurul lui 2030.