06 sept. 2017 | 12:32

Scoția vrea mașini electrice și a fixat anul interzicerii celor clasice

ENTERTAINMENT
Scoția vrea mașini electrice și a fixat anul interzicerii celor clasice

Scoția a anunțat că nu vrea să mai țină prea mult pe șosele mașinile clasice și a fixat un termen până când vor mai fi permise. 

Scoția, ca alte câteva țări din Europa, vrea să treacă pe mașini mai prietenoase cu mediul și acum și-a prezentat planul pentru această schimbare. Astfel, cele care funcţionează pe benzină sau pe motorină vor fi eliminate până în 2032. Anul nu e ales chiar la întâmplare, că vine cu opt ani mai devreme decât cel fixat de Marea Britanie.

Asta înseamnă că, pentru Scoția, este atât o decizie luată din grijă pentru mediu, cât și din „grijă” față de situația politică în care se regăsește. Marea Britanie a decis să iasă din UE, iar Scoția vrea să fie independentă față de regat.

Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon susține că are deja un plan pentru extinderea masivă a infrastructurii punctelor de încărcare a maşinilor electrice. Totodată, încurajează proiectele dezvoltării acestei categorii de automobile. Mai mult, vrea să transforme autostrada A9 în primul drum integral electric și va fi creat un fond de investiții pentru a susține soluțiile care să ajute în stoparea schimbărilor climatice.

Franța, Marea Britanie și Germania, până acum, au luat o poziție ofensivă față de mașinile clasice, cu motoare pe combustibili fosili, iar Scoția acum se alătură unui grup select. Totuși, schimbările nu vor fi peste noapte. Un prim pas, de exemplu, îl va face Germania, care vrea ca până în 2020 să aibă peste un milion de mașini electrice pe șosele. Iar Marea Britanie vrea ca până în 2050 mașinile mici și dubele să nu mai polueze, conform The Independent. Ce-i relevantă aici e rețeaua de încărcare, după cum am afirmat în acest editorial. Altfel, producători de mașini electrice, și la prețuri din ce în ce mai mici, există deja.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele