22 aug. 2017 | 15:27

Cum pot hackerii să-ți spioneze telefonul după ce-a trecut prin service

VIDEO ACTUALITATE

Există o tentație foarte mare să înlocuiești un ecran spart de la telefon la un service ieftin, dar s-ar putea să-l pui în pericol în fața hackerilor. 

Dacă ai încercat vreodată să schimbi o piesă la un iPhone sau la un Samsung printr-un service oficial, ai rămas cu siguranță marcat de costurile operațiunii. Fără să te chinui prea mult, ajungi să achiți jumătate de telefon pentru acele momente de inconștiență în care l-ai scăpat pe ciment. Situația se repetă în cazul tuturor producătorilor importanți de mobile.

Încercând să facem economie, apelăm la un service de cartier. Costurile sunt mai mici, iar diferența de calitate dintre ecranul instalat și cel original nu este foarte mare. Aproape de fiecare dată însă, este important de reținut că nu mai vorbim de piese originale. Lipsa unor componente create de Apple, Samsung, LG sau HTC se pare însă că reprezintă cea mai mică problemă la care te expui printr-un astfel de gest.

Conform lucrării publicate de Ben-Gurion de la Universitatea din Negev, este foarte simplu să atașezi ecranului de la telefon un cip de monitorizare a tuturor tastelor apăsate și a tuturor gesturilor realizate pe ecran. Respectivul cip transmite datele de pe mobil către un hacker, iar acela poate ajunge să-ți acceseze conturile online după ce ți-a aflat toate parolele. Mai îngrijorător e că persoana responsabilă de service poate nici să nu-și dea seama de problemă. Ecranele pot veni la pachet dintr-un depozit și pot face ravagii printre utilizatori. Aceleași ecrane asistate de anumite cipuri te pot forța să cazi pradă unor atacuri de tip phishing.

Cercetătorii responsabili de acest proiect au testat principiile formulate mai sus pe un Nexus 6P și pe o tabletă LG G Pad 7. Au funcționat în ambele situații fără probleme. Ca lucrurile să fie și mai grave, deoarece întreaga operațiune e la nivel hardware, nici un program anti-malware sau antivirus nu poate depista problema.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele