Ce ar trebui să știi ca turist după atacul din Barcelona
Am fost primăvara în Barcelona. Superb oraș cu mii de povești și cu un vibe extraordinar de vesel. Săptămâna asta urmăream oripilat ce se întâmplă acolo. Terorismul nu a ocolit acest loc minunat.
[related]
Nu voi intra în detaliile deja ultra mediatizate: 13 morți și peste 80 de răniți după ce o dubă banală albă condusă de un terorist a intrat în mulțimile de oameni care se plimbă și admiră frumosul oraș al lui Gaudi. Panica se instaurează! Șoferul este arestat, complicele lui împușcat, iar alți suspecți sunt reținuți și dezamorsați. Ce este îngrijorător e că acest fenomen nu-i unul izolat, pus la cale de niște persoane cu probleme psihice, ci face parte dintr-o mișcare concertată împotriva unui mod de viață, cel pe care noi îl numim normal.
Teroare în lumea noastră “normală”
Pentru noi este firesc să mergem la bere pe terasă, să râdem, să fumăm și să stăm la taclale până târziu. Pentru noi este normal să călătorim fără restricții, să ne găsim un loc de muncă în altă țară și să ne relocăm pentru o vreme, să ne îmbrăcăm cum vrem, să facem ce ne place, să conducem o mașină. Sunt multe chestii care țin de cultura noastră europeană, cu bune și cu rele (facilități și vicii, tentații și oportunități).
Nu este o civilizație perfectă, nu putem spune asta, dar ne străduim cu fiecare decizie nouă luată, cu fiecare generație să facem din europa un cămin pentru toate popoarele care trăiesc aici. Ce se petrece în orașele europene în ultima vreme este un fenomen de o barbarie extremă generat din numeroase motive: incapacitatea de adaptare a unor subiecți veniți din alte culturi de a se adapta la realitățile europene. O parte dintre ei sunt deja subiecții țărilor care i-au primit pe părinții lor în urmă cu 15, 20, 30, 50 de ani.
Faptul că mesaje din afara civilizației în care s-au născut îi influențează arată o altă slăbiciune – incapacitatea societăților gazdă de a-i integra pe noii veniți. Cu cât sunt mai diferiți, cu atât e mai greu să fie integrați. Mai mult, unii dintre subiecți au ajuns în lumea europeană, dar au preferat ca aici să se izoleze în comunitățile lor fără prea multe legături cu lumea externă, care le-ar putea deschide orizonturile.
Pe de altă parte, societăților europene nu le-a păsat prea mult de aceste comunități. Ele ofereau un necesar de forță de muncă ieftină pentru joburile pe care nimeni dintre cetățenii lor nu le-ar fi acceptat. În acest context, ca într-un colț umed, neaerisit, s-a creat mediul perfect pentru mucegai – sau pe numele lui real TERORISM.
Încă nu știm ce vrea “adversarul”
Ce vor teroriștii? Nici ei nu știu ce vor clar. Libertate pentru Siria, Libia sau cine știe ce alt stat musulman? E doar un slogan! Răzbunare pentru atrocitățile petrecute acolo! Da, este un cuvânt des folosit de ISIS. I-aș spune manipulare desfășurată de aceștia din urmă, pentru a determina tineri, care nu au nicio legătură cu Siria sau cine știe ce loc de pe planet, să se urce la volan și să intre într-o mulțime de turiști.
Mulți dintre acești teroriști nu știu cine sunt cei care îi trimit să moară pentru o răzbunare. Ce lasă în urmă? Durere și multă ură!
Care le sunt armele? Maşini, cuţite şi tot felul de obiecte comune care nu au posibiltatea de a fi supuse unui tracking atent precum bombele.
Ne-am obişnuit ca teoriştii să folosească arme de foc, bombe. Să deturneze avioane sau tot felul astfel de scheme. Doar că normele de securitate în aceste zone au crescut extraordinar de mult şi un atac de acest gen necesită multă pregătire şi coordonare. Aceste elemente lasă urme: oameni care analizează perimetrele rămân pe camerele de supraveghere, discuţiile de diverse tipuri sunt stocate în servere şi există matrice care ridică tot felul de alerte de securitate.
O bombă ca să o faci într-o garsonieră nu este ieftin şi banii lasă urme, la fel şi materialele din care o confecţionezi.
O maşină închiriată nu poate fi depistată la fel de uşor şi e mult mai ieftină. Ideea principală a teroristului este să creeze panică cu orice preţ şi, dacă se poate, să fie afectaţi nu doar rezidenţii oraşului, ci şi turiştii pentru a semăna frică în cât mai multe popoare.
În plus, mentalul omului de rând este presetat când întră într-un perimetru cu securitate maximă, ceea ce nu se întâmplă pe o alee pietonală de Ziua Franţei în Nissa ori seara la un pahar de vin în preajma teatrului Bataclan. Ce să mai vorbesc despre o plimbare prin târgul de Crăciun din Berlin, London Bridge sau Las Ramblas din Barcelona. Nivelul de aşteptare la un eveniment ciudat şi de o asemenea gravitate este redus. De aceea mulţi nu au timp să conştientizeze pericolul care îi ameninţă până când e prea târziu.
Măsurile de protecție personală în cazul unui atac terorist
E greu să vorbim de măsuri de protecţie personale. Noi, europenii, nu suntem americani să umblăm cu puşca sau pistolul asupra noastră tot timpul. Nu cred că ar rezolva vreo situaţie portul de arme (fie de foc, fie albe). Ne-ar împinge în Evul Mediu, când cavalerii umblau cu spada la brâu!
Sfaturile mele nu pot fi decât stupide şi redundante pe alocuri, dar nu cred că sunt complet aiurea. E bine să eviţi locurile aglomerate pe cât se poate! Să fii atent la ce se petrece în jurul tău în orice moment. Un martor al evenimentelor povestea la CNN că, pur şi simplu, a văzut duba care ambala motorul şi a decis să nu se grăbească să treacă strada pe bucata pieonală a Las Ramblas, iar acest mic detaliu i-a salvat viaţa. Duba a demarat şi a intrat în grupul care tocmai traversa strada.
Din ce s-a remarcat până în prezent, teroriştii preferă mai mult zonele aglomerate, unde pot ucide repede mulţi oameni, înainte să fie cineva care să îi lichideze. Mulţi ştiu că vor fi omorâţi, de aceea s-ar putea să nu le pese de doi oameni pe o stradă şi vor căuta să intre într-un grup mare.
Serviciul Român de Informaţii a oferit un ghid cu privire la ce poţi face dacă eşti prins în astfel de evenimente nedorite. Poate nu ar fi rău să ne aruncăm un o privire şi asupra acestor îndemnuri.
Cum trebuie să reacționezi în cazul unui atac terorist armat
Fugi de la locul atacului!
Dacă reuşeşti să găseşti o cale sigură de scăpare, ia cu tine doar actele şi telefonul mobil (renunţă la alte bagaje)!
Dacă eşti rănit, opreşte hemoragia!
Nu intra în panică! Sună la telefonul de urgenţă 112 şi anunţă detalii despre: locul în care te afli (date despre clădire, zonă), numărul atacatorilor, detalii despre înfățișarea acestora și despre armamentul utilizat, victime sau ostatici.
Ascultă cu atenție și urmează indicațiile forțelor de ordine! Spune-le ce ai observat pe perioada în care te-ai aflat la locul atacului!
Dacă nu poți fugi, ascunde-te! Evită geamurile sau suprafețele din lemn ori metal! Este mai sigur să te adăpostești după ziduri
Comută telefonul pe modul silențios: fără sunete sau vibrare!
[related]
Oprește alte persoane care se îndreaptă spre zona atacului!
Dacă ai cunoștințele necesare, acordă primul ajutor răniților!
Unele dintre reţelele sociale au dezvoltat mici îmbunătăţiri prin care să anunţi că eşti OK după un astfel de eveniment. Unora li s-a părut sinistră ideea, dar în clipele acelea de după atentate mulţi oameni nevinovaţi prinşi în acel loc le-au găsit utile pentru a-şi informa prietenii că sunt bine.
Cert este că nu ar trebui să îi lăsăm să ne strice modalitatea de vieţuire, iar dacă vom răspunde cu violenţă împotriva inocenţilor din diverse zone ale planetei, în căutarea teroriştilor, acest val nu se va opri.
Fotografia din deschidere este realizată de Getty Images via Yahoo News.