Hackerii ruși au luat la țintă industria nucleară americană
Tensiunile dintre Statele Unite și Rusia au crescut în ultima vreme, cel puțin la nivel de securitate cibernetică. Acuzați de recentul atac cibernetic care a afectat serios Ucraina și țări din jurul acesteia, printre care și România, rușii nu se lasă și își bagă nasul și în industria nucleară din Statele Unite ale Americii.
Ei au creat un virus care este capabil să se infiltreze în rețelele companiilor care operează centralele nucleare din State. Asta înseamnă că nu avem de a face cu un atac ransomware sau malware, ci pur și simplu cu un act de spionaj. Hackerii sperau să obțină credențiale de acces la cel mai înalt nivel pentru a aduna informații și pentru a se folosi de ele în caz că vor avea nevoie vreodată. Nu există niciun risc imediat, însă informațiile ar putea fi utilizate în scopuri rele.
Acest atac cibernetic a fost descoperit la timp, iar modul de operare al hackerilor se potrivește celui folosit de gruparea rusească Energetic Bear. Aceștia au trimis pe mail mai multe CV-uri infestate cu scopul de a-i păcăli pe angajații de rang înalt și de a obține accesul în calculatoarele acestora. Metodele hackerilor devin din ce în ce mai inventive, iar atacurile cibernetice din ce în ce mai dese. Pe lângă hackerii ruși, mai activează destule celule de infracțiuni cibernetice din țări precum Coreea de Nord sau China, notează Engadget.
Anul 2017 a fost unul extrem de activ în ceea ce privește atacurile cibernetice majore. NotPetya a atacat sisteme din Statele Unite ale Americii, Rusia și Europa, iar WannaCry a cauzat haos în lume atunci când a lovit.