06 iul. 2017 | 07:46

A apărut soluția pentru infecțiile cu Petya, dar costă o avere

ACTUALITATE
A apărut soluția pentru infecțiile cu Petya, dar costă o avere

Anul acesta, am avut parte de mai multe infecții ransomware ca niciodată, iar cea mai recentă este intitulată Petya și se pare că are o soluție.

Infecțiile cu ransomware trebuie percepute ca fiind o pierdere iremediabilă a datelor. E ca și cum ți-a picat harddisk-ul. Asta înseamnă că rata de recuperare a unor fișiere importante este foarte mică, deși la prima vedere ai fi tentat să crezi că ai plătit o sumă de bani și ai rezolvat cazul. Cele mai eficiente soluții pentru a-ți pune din nou sistemul pe picioare vine de obicei de la creatorii unor antiviruși de renume. Chiar și aceștia însă, dacă nu reușesc într-o formă sau alta să pună mâna pe cheia de decriptare a fișierelor, nu au nici o șansă să te ajute.

Dacă ne referim la cazul de săptămâna trecută cu Petya, ransomware-ul a pus pe butuci o serie de sisteme de pe întregul mapamond aparținând unor organizații guvernamentale și companii importante. Încercând să ajute entitățile care continuă să treacă printre-o situație disperată, creatorii Petya au decis să anunțe că există un tratament universal valabil pentru fiecare PC afectat. Anunțul a fost făcut prin intermediul DeepPaste, un site de pe internetul profund creat pentru găzduirea de conținut în format text. Acesta este accesibil doar prin browserul Tor.

Conform celor de la Vice, mesajul este cât se poate de clar. Oricine va plăti 100 de monezi bitcoin, în valoare de aproximativ 250.000 de dolari, va avea acces la cheia privată folosindă în atacul ransomware. Aceasta reprezintă tot ce ai nevoie pentru a-ți recupera fișierele.

Pentru că oricine ar fi putut să redacteze un astfel de mesaj într-un mod verosimil, hackerii responsabili de Petya au făcut un gest drăgut. În cradul anunțului, au publicat online și o cheie privată ce poate fi folosită pentru decriptarea unor fișiere individuale criptate în urma atacaului. Luând însă în calcul că virusul a șters anumite fișiere de boot, nu va fi posibil să pui pe picioare sisteme complete. Momentan, suma de 250.000 de dolari în bitcoin nu a fost achitată de nimeni.

petya

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele