27 apr. 2025 | 15:50

Zece țări din spațiul Schengen impun din nou controale la granițe. Germania şi Italia, printre statele care au luat această decizie

Știri Externe
Zece țări din spațiul Schengen impun din nou controale la granițe. Germania şi Italia, printre statele care au luat această decizie

Libertatea de circulație în spațiul Schengen suferă schimbări majore în 2025, odată cu decizia a zece țări membre de a reintroduce controale la granițele interne. Această măsură vine pe fondul preocupărilor legate de migrația ilegală, securitatea regională și organizarea unor evenimente internaționale importante.

În mod tradițional, spațiul Schengen permitea circulația fără controale la frontieră între statele membre. Totuși, în 2025, această facilitate va cunoaște mai multe excepții, iar turiștii, studenții și oamenii de afaceri care tranzitează Europa sunt sfătuiți să aibă pașaportul sau buletinul la îndemână și să se pregătească pentru eventuale întârzieri la trecerea granițelor.

Care sunt țările care au reinstaurat controalele la granițe

Germania a fost printre primele state care au reluat controalele, începând din septembrie 2024. Acestea se aplică la granițele cu Polonia, Cehia, Austria, Franța, Elveția, Danemarca, Olanda, Belgia și Luxemburg și au drept scop principal combaterea migrației ilegale și a rețelelor de trafic de persoane. Măsura este valabilă cel puțin până în septembrie 2025.

Franța a extins, de asemenea, verificările la frontiere, motivând decizia prin riscurile teroriste și organizarea Jocurilor Olimpice. Între 1 noiembrie 2024 și 30 aprilie 2025, controalele sunt active nu doar la granițele cu Belgia, Germania, Spania și Italia, ci și în marile aeroporturi și gări internaționale.

Noi măsuri în vestul și nordul Europei

În decembrie 2024, Olanda a decis să reintroducă controalele, axându-se pe aeroporturi, terminale de feribot și gări internaționale. Măsura este motivată de creșterea numărului de migranți ilegali și va rămâne în vigoare până în iunie 2025.

Austria a ales să continue controalele la granițele cu Ungaria, Slovenia și Slovacia, dorind să gestioneze mai eficient fluxul migrator pe ruta Balcanilor de Vest. La rândul său, Italia a întărit verificările interne din cauza numărului mare de migranți și a preocupărilor de securitate, concentrându-se pe granițele cu Franța, Austria și Slovenia.

Creșterea controalelor în Balcani și în nordul Europei

Slovenia a introdus măsuri stricte la granițele cu Croația, Ungaria, Italia și Austria începând cu sfârșitul anului 2024, invocând instabilitatea regională și presiunile migraționiste.

În nordul continentului, Danemarca a extins controalele la punctele de trecere către Suedia și Germania, vizând atât podul Oresund, cât și feriboturile. Această decizie răspunde atât preocupărilor de securitate, cât și intensificării migrației ilegale.

Și Suedia continuă să mențină verificări riguroase în 2025, în special în porturile sudice, aeroporturi și la granițele cu Danemarca și Norvegia, pentru a combate criminalitatea transfrontalieră și migrația ilegală.

În Norvegia, stat membru Schengen dar în afara Uniunii Europene, măsurile de control intern au fost prelungite pentru a întări securitatea regională. Verificările se desfășoară la terminalele de feribot, pe drumurile sudice și în aeroporturi, vizând în special călătorii care vin din Suedia și Danemarca.

Situația specială a Bulgariei

Un caz aparte este cel al Bulgariei, care a intrat în spațiul Schengen în ianuarie 2025. Deși beneficiază de libertatea de circulație în aer și pe mare, Bulgaria aplică în continuare controale selective la frontierele aeriene și maritime, cu posibilitatea unor controale ocazionale la granițele terestre.

Aceste măsuri reflectă provocările complexe cu care se confruntă Europa în materie de securitate și migrație. Prin urmare, specialiștii în turism recomandă ca toți călătorii să verifice din timp condițiile de trecere a frontierelor și să aibă mereu la îndemână actele de identitate necesare.