10 iun. 2025 | 09:49

VIDEO | Cea mai mare viteză atinsă de oameni a fost de 39.937,7 km/oră și a fost acum peste 50 de ani. Unde anume s-a întâmplat și cum

ȘTIINȚĂ
VIDEO | Cea mai mare viteză atinsă de oameni a fost de 39.937,7 km/oră și a fost acum peste 50 de ani. Unde anume s-a întâmplat și cum
Reintrarea în atmosferă a navei spațiale Orion, în cadrul unei misiuni NASA. (Foto: captură YouTube)

Cu toate că vehiculele spațiale moderne ating viteze amețitoare, niciun om nu a călătorit vreodată mai rapid decât au făcut-o astronauții misiunii Apollo 10, în mai 1969. De peste jumătate de secol, acest record de viteză rămâne neegalat, o performanță care pare și astăzi demnă de science-fiction.

Într-un moment-cheie din timpul reintrării în atmosfera Pământului, capsula misiunii Apollo 10 a atins o viteză de 39.937,7 kilometri pe oră. Deși Apollo 11 este misiunea care a intrat în istorie ca prima care a dus oamenii pe Lună, testul final de dinaintea acestui pas uriaș, Apollo 10, a fost cel care a stabilit viteza supremă la care a fost supus un echipaj uman, scrie IFLScicnce.

O misiune „fără coborâre”, dar cu o viteză record

Lansată pe 18 mai 1969, misiunea Apollo 10 a fost considerată o repetiție generală pentru aselenizarea istorică ce avea să urmeze două luni mai târziu. Astronauții Thomas Stafford, John Young și Eugene Cernan au fost trimiși într-o misiune de testare a tuturor procedurilor necesare unei aselenizări, fără a o realiza efectiv.

Odată ajunși pe orbita lunară, Stafford și Cernan au coborât la doar 14,4 kilometri de suprafața Lunii în modulul lunar „Snoopy”, în timp ce Young a rămas în modulul de comandă, supranumit „Charlie Brown”. După completarea manevrelor de test și revenirea la bordul navei principale, echipajul a pornit spre casă.

În timpul reintrării în atmosfera Pământului, la o altitudine de aproximativ 122 de kilometri, capsula a atins viteza record. Astronautul Eugene Cernan a descris senzația ca fiind „ca într-o sferă de flăcări albe și violet”, o imagine sugestivă a intensității și pericolului implicat.

Viteza spatiu omenire

Reintrarea în atmosferă a capsulei spațiale Orion, în cadrul unei misiuni NASA. (Foto: captură YouTube)

Recordul care încă rezistă, deși tehnologia a avansat

Este important de menționat că viteza de 39.937,7 km/h este relativă la suprafața Pământului. Dacă ar fi să luăm în considerare mișcarea planetei în jurul Soarelui, atunci am fi cu toții călători constanți la o viteză de peste 152 de milioane de kilometri pe oră. Însă recordul absolut pentru un obiect creat de om aparține sondei Parker Solar Probe, care a atins în decembrie 2024 impresionanta viteză de 692.000 km/h, în apropierea Soarelui.

Cu toate acestea, niciun om nu s-a apropiat de acea valoare. Deocamdată, nimeni nu a depășit pragul stabilit de Apollo 10 în 1969, într-o eră în care calculatoarele aveau mai puțină putere de procesare decât un telefon mobil actual.

După traversarea atmosferei cu această viteză colosală, capsula echipajului a fost încetinită de trei parașute uriașe și a amerizat cu succes în Oceanul Pacific, încheind o misiune care rămâne și azi un simbol al curajului și ingineriei spațiale.