12 iul. 2021 | 15:35

Atmosfera Pământului reține căldura de două ori mai repede decât în urmă cu 15 ani: de ce contează

ACTUALITATE
Atmosfera Pământului reține căldura de două ori mai repede decât în urmă cu 15 ani: de ce contează

În zilele noastre se pare că nu poți merge printr-o librărie fără să te lovești de o carte sau de o revistă care să sublinieze consecințele negative ale schimbărilor climatice. Totul, de la cele mai mari temperature înregistrate, până la afectarea astronomiei, poate fi legat de schimbările climatice. Iată ce se întâmplă cu atmosfera Pământului.

Acum, o nouă cercetare ridică o altă problemă a schimbărilor climatice – Pământul reține de două ori mai multă căldură annual, decât acum 15 ani.

O echipă de la NASA și NOAA a constatat că „dezechilibrul energetic” al Pământului s-a dublat între 2005 și 2019. Dezechilibrul energetic este simplu de înțeles, dar complex în cauzele și impactul său. El reprezintă diferența dintre cantitatea de energie absorbită de Pământ și cantitatea de energie emisă de acesta.

Orice creștere a dezechilibrului energetic înseamnă că sistemul global al Pământului câștigă energie, provocând încălzirea acestuia.

Pentru a cuantifica această modificare, echipa a folosit date din două surse separate – Sistemul de Energie Radiantă al Pământului (CERES) al NASA și un sistem condus de NOAA, numit Argo. CERES este specializat în cantitatea de energie care intră și iese din Pământ.

Atmosfera Pământului se încălzește

Cea mai mare parte a energiei care intră este sub formă de radiație solară, în timp ce energia care iese din sistem ar putea lua o varietate de forme, inclusiv o parte din acea radiație solară care vine din norii albi. Argo, pe de altă parte, estimează rata creșterii temperaturii pentru oceane. 90% din energia absorbită de sistemul Pământului este absorbită în oceane, astfel încât orice dezechilibru energetic semnificativ ar fi văzut ca o încălzire a oceanelor.

Datele de pe ambele platforme de detectare au indicat aceleași concluzii – faptul că Pământul absoarbe mai multă energie decât emite, că energia este apoi stocată de oceane și cantitatea anuală de energie stocată a crescut dramatic în trecutul recent. Toate aceste descoperiri au implicații importante pentru viitorul înțelegerii și gestionării schimbărilor climatice.

În primul rând, ar fi utilă înțelegerea a ceea ce a cauzat creșterea căldurii absorbite, pentru a o putea reduce în viitorul apropiat. Cercetătorii citează două cauze principale ale dezechilibrului energetic în creștere. A fost o scădere a gheții marine și a norilor, ale căror suprafețe albe măresc albedoul planetei și, prin urmare, cantitatea de energie care este reflectată înapoi în spațiu. O parte din această scădere a acoperirii cu nori a fost cauzată de ceea ce este cunoscut sub numele de oscilația decenală din Pacific.

La mijlocul perioadei de sondaj, o fază caldă a acestei oscilații a luat amploare, ceea ce a provocat o reducere la scară largă a acoperirii cu nori și, astfel, un albedo mai mic.

Cum putem opri aceste schimbări climatice

A doua cauză a fost creșterea atât a gazelor cu efect de seră cauzată de emisiile provocate de om, cât și a vaporilor de apă, care pot preveni scurgerea anumitor tipuri de radiații, crescând cantitatea totală de energie a sistemului. Deci propriile noastre emisii sunt unul dintre motivele pentru care Pământul se încălzește mult mai rapid.

Consecințele unei astfel de modificări a dezechilibrului energetic sunt puțin mai clare, așa cum este cazul multor științe climatice. Există șansa ca acest efect de captare a căldurii să accelereze topirea calotelor polare, accelerând astfel creșterea nivelului mării, de care mulți oameni de știință se tem că va avea loc în următorii o sută de ani.

Alternativ, temperaturi mai mari ale oceanelor ar putea însemna oceane mai acide, având propriul impact asupra ecosistemelor care depind de chimia oceanelor.

Indiferent de consecințe, această cercetare este un alt punct important în argumentul că schimbările climatice sunt reale și că oamenii le provoacă. Este, de asemenea, ceva ce am putea face, în eforturile noastre de a lupta împotriva schimbărilor climatice la nivel global. Așadar, merită să fii cu ochii pe dezechilibrul energetic general pentru viitor și pentru atmosfera Pământului.